„Cazul Caracal” cu repetiție. Reacția președintelui Macron

„Cazul Caracal” cu repetiție. Reacția președintelui Macron

Un caz similar celui de la Caracal s-a petrecut în Franța, unde chiar președintele Macron a fost martorul direct al incompetenţei și lipsei de omenie a unui polițist.

Președintele Emmanuel Macron a avut parte de un moment deosebit de penibil, atunci când a fost martorul direct al incompetenţei şi lipsei de omenie a unui poliţist.

Evenimentul ar fi trebuit să fie o etalare, făcută în faţa preşedintelui, a eficienţei noii campanii împotriva abuzului domestic lansată de guvern. Macron a ascultat, live, alături de un operator al liniei speciale, cum un poliţist refuză să acorde ajutor unei femei care se afla în pericol.

The Guardian relatează că Jandarmeria franceză a început o investigaţie privitoare la acel incident, despre care preşedintele francez a spus că „subliniază lipsa de înţelegere în legătură cu violenţa domestică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu acea ocazie preșledintele Macron a putut asculta cum o femeie de 57 de ani, într-o stare evidentă de panică, a apelat linia specială pentru a reclama că soţul ei violent a ameninţat-o cu moartea, după ce timp de ani de zile a trebuit să îi îndure abuzurile.

Femeia a sunat de la o secţie de poliţie locală şi a spus că a fugit de acasă, a depus o plângere împotriva soţului şi le-a cerut poliţiştilor să o acompanieze acasă pentru a o proteja de furia bărbatului în timp ce îşi recuperează lucrurile. Poliţiştii au refuzat.

Operatorul a asigurat-o, însă, că poliţiştii trebuie să o acompanieze pentru a o proteja, pentru că se află într-un pericol clar. Operatorul a cerut apoi să vorbească cu jandarmul care a refuzat să ofere ajutor femeii.

Acesta a continuat să afirme că nu poate interveni şi, neştiind că însuşi preşedintele Franţei asculta apelul, a afirmat, în mod eronat, că are nevoie de un ordin judecătoresc pentru a o acompania pe femeie.

Timp de 15 minute a încercat operatorul de la linia specială să îl convingă pe jandarm să-şi facă treaba. Între timp, Macron, vizibil înfuriat de situaţie i-a scris operatorului un mesaj pe o bucată de hârtie: „Este datoria jandarmului să o protejeze atunci când exist un risc real, cu sau fără permisiunea unui judecător.”

După încheierea apelului, vizibil înfuriat de întreaga situaţie, Macron i-a întrebat pe operatori dacă se confruntă cu astfel de situaţii des. Operatorul a confirmat că ele au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima vreme.

Caroline de Haas, activistă feministă, a spus despre incident că arată o lipsă de pregătire a angajaţilor statului:

„Sper că Emmanuel Macron, acum când a fost confruntat cu realitatea zilnică a femeilor abuzate să ia iniţiativa pentru îmbunătăţirea acestei situaţii.

A spus-o el însuşi, aceasta este o problemă cu pregătirea, cu poliţişti şi jandarmi care nu ştiu să acţioneze în ceea ce priveşte victimele abuzurilor domestice”.

Cel puţin 100 de femei au fost ucise în Franţa în acest an de foşti sau actuali parteneri.