Răzvan Lucescu s-a împăcat cu Mircea Sandu, dar nu vorbeşte cu Adi Mutu
- Mugur Băile șteanu
- 28 decembrie 2011, 00:06
Fostul selecţioner s-a împăcat cu Mircea Sandu, dar nu s-a împrietenit cu Mutu. Zice că avem un campionat curat, dar susţine că suntem în lumea a treia.
Un interviu cu Răzvan Lucescu nu este tocmai uşor de realizat, deşi antrenorul Rapidului este perceput ca un tip comunicativ. După mai multe insistenţe, "principalul" echipei de lângă Podul Grant acceptă să poarte un dialog cu reporterii EVZ. Strâmtorat de timp, acceptă ca discuţia să aibă loc la reşedinţa sa din Cartierul Francez. Antrenorul Rapidului întârzie câteva minute la întâlnire, dar are o scuză bună: a alergat 40 de minute pe bandă, anulând din start întrebarea legată de forma lui fizică atât de invidiată de bărbaţi şi admirată de femei.
Pe parcursul discuţiei, Răzvan a afişat o mină relaxată, deşi a mărturisit că "până acum, nu prea am apucat să mă bucur de Crăciun. Am avut mai multe promisiuni şi obligaţii de îndeplinit, aşa că n-am avut parte de zilele liniştite pe care le doream după finalul încărcat de sezon pe care l-am avut cu Rapid".
Lucescu junior a trecut prin mai multe stări: s-a amuzat de anunţul de retragere făcut de patronul George Copos, arătându-se convins că acesta nu va pleca niciodată de la Rapid, şi s-a detaşat de vocile tot mai numeroase care cer arbitri străini la meciurile din Liga I.
490.000 de euro, transferurile giuleştenilor
Totodată, "principalul" din Grant a explicat ce a vrut să spună Adrian Porumboiu când s-a referit la "practicile" pe care le-a folosit la finala Cupei României din 2007, de la Timişoara, câştigată de giuleşteni şi a dezvăluit că fostul arbitru internaţional a dorit să-l aducă pe banca tehnică a echipei FC Vaslui în toamna acestui an.
Nu în ultimul rând, fiul lui "Il Luce" a dezvăluit şi deosebirile dintre el şi celebrul lui tată.
Continuă să susţină, aşa cum a făcut-o imediat după amicalul cu Ucraina, că suntem în lumea a treia a fotbalului, deşi remarca iniţială l-a scos din minţi pe Gică Hagi. Acum vine cu o completare: "Şi la terminalele de pe aeroporturi suntem puşi la coadă".
Tehnicianul spune că l-a muştruluit pe Dinu "Vamă" fiindcă şi-a permis să distrugă "farmecul vieţii" certându-se cu patronul George Copos şi a dezvăluit suma exactă care s-a cheltuit astă-vară pe jucătorii cumpăraţi: 490.000 de euro.
Răzvan Lucescu a stins conflictul cu Mircea Sandu, preşedintele FRF, dar îl ţine la distanţă pe Adrian Mutu, fotbalistul-problemă pe care l-a avut la echipa naţională.
MĂRTURISIRE
Îl anunţă pe Copos că nu mai dă bani din buzunar pentru echipă
EVZ: Răzvan, cum apreciezi sezonul de toamnă al Rapidului? Se putea realiza mai mult? Răzvan Lucescu: A fost un sezon foarte bun, dar şi foarte obositor pentru jucători. Am disputat nu mai puţin de 29 de meciuri, ceea ce nu e uşor. Vorbeam cu Dani Coman, care a jucat 24 de meciuri şi îmi zicea că se simte obosit. Sunt unii care n-au jucat într-un an întreg atâtea meciuri.
Sunt mulţumit de ce am realizat, statistica demonstrează că n-am exagerat cu nimic atunci când am spus că aceasta este cea mai bună toamnă a Rapidului din ultimii ani. Suntem pe locul trei în clasament, la trei puncte de liderul Dinamo, suntem în semifinalele Cupei României, fază a competiţiei pe care Rapid n-a mai atins-o din 2007, de când am câştigat ultima dată trofeul, aşa că avem perspective interesante pentru retur. Omogenizarea s-a făcut mai repede decât este normal. De obicei, marea performanţă se face în cel de-al doilea an.
Am spus mereu că am avut cel mai bun sezon de toamnă din ultimii ani şi ca mesaj pentru jucători, să simtă că au muncit bine. Putem creşte.
În Liga Europa s-a ratat primăvara, deşi spuneai în vară că şi calificarea în "16"-imi e un obiectiv. Un obiectiv a fost accederea în faza grupelor. L-am îndeplinit. Sigur, ne-am dorit foarte mult să mergem în primăvară, dar, din păcate, nu s-a putut. Să nu uităm că Rapid n-a evoluat în ultimele două sezoane ale cupelor europene. Experienţa contează foarte mult la acest nivel. Uitaţi-vă la Steaua, a jucat toamnă de toamnă în grupele cupelor europene, dar abia acum a reuşit să meargă mai departe. Şi asta destul de greu, cu toate că a avut o grupă mai uşoară decât a noastră.
În plus, am avut şi mult ghinion. Am primit gol în ultimul minut al meciului cu Eindhoven, de la Bucureşti, iar tot atunci, Legia a marcat golul victoriei cu Hapoel Tel Aviv. Şi să nu uităm că n-am fost favoriţi. Dacă eram favoriţi, câştigam Liga Europa. Sunt detalii care fac diferenţa, iar noi n-am ştiut să răspundem.
Rapid a avut parte şi de câteva momente tensionate în sezonul de toamnă, unul dintre acestea reprezentându-l conflictul dintre George Copos şi Dinu Gheorghe. A fost echipa afectată de demisia fostului preşedinte? Sigur că da. A fost şi acesta unul dintre motivele pentru care am eşuat în grupele Ligii Europa. Conflictul a avut loc chiar înaintea meciului cu Legia Varşovia, de la Bucureşti, care era foarte important pentru calificarea în primăvara europeană, iar jucătorii au resimţit tensiunea, oricât au încercat ei să se detaşeze. Din păcate, astfel de episoade sunt frecvente în fotbalul românesc, certurile şi împăcările sunt la ordinea zilei. Nu m-ar mira ca peste vreo doi ani domnii George Copos şi Dinu Gheorghe să se împace. La echipă au fost scăderi la nivelul conducerii, am încercat să le ascundem, dar ne-au afectat. Lucrurile mergeau foarte rău, situaţia era tensionată. I-am reproşat asta lui Dinu, că era certat cu patronul de mai mult timp, dar eu nu ştiam. Dar, paradoxal, toate situaţiile astea ne ajută, neau întărit.
Te-ai gândit să pleci şi tu cu Dinu Gheorghe? Nu, deloc. Nu mi-a căzut bine plecarea lui Dinu Gheorghe, mai ales că şi el a fost unul dintre motivele pentru care, în vară, am acceptat să vin la Rapid. Într-un fel, i-am reproşat acest lucru, după ce a plecat, faptul că s-a ajuns la situaţia asta. Anume faptul că n-a gestionat aşa cum ar fi trebuit raportul cu George Copos, dar n-am avut de gând să plec. Am pornit la un drum şi merg mai departe. Sunt dator pentru club, pentru domnul Copos şi pentru suporteri.
Te-ai comportat uneori ca un manager. Ai adus chiar şi bani de acasă pentru a fi plătiţi jucătorii. Am făcut asta pentru a onora nişte promisiuni care se făcuseră şi la care eu am fost de faţă. M-am simţit obligat să onorez acele promisiuni, aşa mi s-a părut normal. S-a întâmplat de treipatru ori. Acum, însă, nu mai fac asta şi nici nu mai am de gând să procedez la fel în viitor. Am ajutat atunci când a fost nevoie, dar gata. Mă pun în situaţia străinilor care îşi lasă familiile şi vin să joace aici pentru bani în primul rând, nu? Şi constată că nu primesc ce trebuie normal să primească.
A DAT "DIN CASĂ"
Cum a ratat "Il Luce" transferul la Inter
E adevărat că ai primit în toamnă câteva oferte din străinătate? Da, este adevărat, dar le-am refuzat pentru că am început o treabă la Rapid. Asta nu înseamnă că nu sunt tentat să antrenez o echipă din străinătate. Dimpotrivă! Chiar îmi doresc foarte mult o astfel de experienţă. Mă tentează şi voi pleca, dar nu pentru că mi-e scârbă de fotbalul nostru, ci pentru că viaţa e făcută din experienţe. Din punctul ăsta de vedere, sunt diferit de tata, care e mai statornic. Şi a avut multe de pierdut, fără să-l judec pentru asta. A pierdut nişte oportunităţi. De exemplu, când era la Brescia, după ce a promovat echipa prima oară în Serie A, a primit o ofertă de la Sampdoria, dar a refuzat-o!
Pe urmă, după ce promovat a doua oară cu Brescia, a fost în discuţii avansate cu Inter. A tot tras de el Ernesto Pellegrini, care era atunci preşedintele interiştilor, dar n-a vrut să se ducă, iar Brescia i-a prelungit contractul cu cinci ani. Aşa e tata. Eu sunt altfel.
Acum e altceva. Are 67 de ani, e la final de carieră şi nu-l mai interesează provocările. Nu mai poate să-şi ia bagajele şi să plece. Ţin minte că, în 2006, după ce am ajuns cu Rapid în "sferturile" Cupei UEFA, am avut o ofertă din Turcia. Eram tentat să-i dau curs, dar tata s-a tot ţinut de capul meu să nu plec, că nu era momentul de experienţe noi... A apelat şi la Dinu Gheorghe ca să mă convingă. Şi până la urmă, a reuşit!
PĂRERI
Fostul selecţioner s-a împăcat cu Mircea Sandu, dar nu s-a împrietenit cu Mutu. Zice că avem un campionat curat, dar susţine că suntem în lumea a treia
Revenind la Rapid, te simţi vizat de afirmaţiile lui George Copos, că în vară s-au făcut greşeli mari la transferuri? Transferurile au fost făcute de dânsul şi de Dinu Gheorghe, aşa că n-am de ce să mă simt vizat. Iar jucătorii au costat 490.000 de euro. Reţineţi suma! E cea exactă. Că au fost tranzacţii din trecut, asta nu mai e treaba mea. Asta face parte din obiceiul lui George Copos de a pune presiune pe noi. Dacă alţi patroni pun presiune pe arbitri, Copos pune pe echipă. De fapt, pune presiune pe absolut toţi. Şi nu se mai schim bă. Referitor la faptul că am avut un portar cu experienţă, care să-l poată înlocui cu succes pe Dani Coman, tot cu domnul Copos am convenit în vară ca Mircea Bornescu să plece liber de contract. Coman şi Bornescu nu acceptau concurenţa. Am căutat să aducem un alt portar, din câte ştiu eu, au fost discuţii avansate cu Albuţ, cu Nuno Claro, dar nu s-au materializat.
Copos anunţă că vinde Rapidul. E o poveste care se repetă mereu! Nu se va retrage, sunt convins. E felul lui de pune presiune, îi place să facă asta. Sigur, nu-mi convin aceste lucruri, aş fi vrut şi eu un alt comportament din partea lui, dar ce să fac? Să plec? Aşa cum e el, Copos a făcut şi lucruri bune la Rapid.
Eşti de acord cu aducerea de brigăzi străine la meciurile importante din retur? Eu vreau la meciurile Rapidului arbitri români de valoare, de pe lista FIFA, care să nu se lase afectaţi de scandaluri şi de presiunile care se pun pe ei. Nu putem aduce la nesfârşit arbitri străini. Din păcate, mulţi oameni din fotbal şi-au făcut o adevărată strategie în a pune presiune pe arbitri, determinându-i astfel să greşească.
Ai avut însă şi tu câteva contre cu arbitrii. Ai fost eliminat de trei ori în tur. E adevărat, dar au fost şi câteva episoade urâte. Nu uit nici acum când Vasile Avram, fostul şef al arbitrilor, m-a criticat public după meciul nostru cu FC Vaslui, din prima etapă a campionatului, şi l-a suspendat apoi patru etape pe Ovidiu Haţegan fiindcă nu m-a eliminat pe mine la acel meci! Ce mesaje a dat public altor arbitri? Iar Avram a apărut apoi în stenograme.
"Avem un campionat corect"
Lupta pentru titlu se duce doar pe teren? Da, cred că avem un campionat corect. Este suspans până la final: nu se ştie cine ia titlul, cine retrogradează...
Îl vei da în judecată pe Adrian Porumboiu? Pentru ce afirmaţii? Pentru alea că i-a spus domnul Constantin Zotta cum am pregătit finala Cupei României din 2007, de la Timişoara? Hai să lămurim care a fost treaba atunci. Am avut grijă ca înaintea acelui meci să cunosc toate detaliile despre adversari. Am avut doi oameni care au urmărit, cu două săptămâni înainte de disputarea jocului, antrenamentele celor de la Poli. Aflasem de la un impresar din Timişoara că bănăţenii îşi luaseră toate măsurile ca să câştige meciul. "Sunt jocurile făcute să câştige Timişoara", ni s-a spus. Atunci, ne-am făcut strategia să creăm presiune, să facem totul ca să nu fim dezavantajaţi. Stabilisem cu Marian Rada să ieşim pe rând la margine şi să contestăm deciziile arbitrului care ne dezavantajează! Asta a fost tot. Dacă asta este o problemă... Domnul Porumboiu a spus ce a spus despre mine, dar ştiu că mă apreciază. În septembrie, a vrut să mă aducă la FC Vaslui! Cât despre meciul direct, de acum, s-a intrat peste arbitri la pauză! Mai multe nu spun...
RELAŢII
Cu Mutu n-a mai vorbit de luni bune
Ai primit vreun mesaj de Crăciun de la Mircea Sandu? Dar de la Adi Mutu? Nu (n.r. - râde)... Dar să ştiţi că am mai vorbit cu preşedintele Mircea Sandu şi după ce am plecat de la echipa naţională. Indiferent de ce s-a întâmplat, nu uit că el şi Ionuţ Lupescu mi-au oferit o şansă extraordinară, aceea de a fi selecţionerul naţionalei României. A fost o experienţă bună din toate punctele de vedere, am învăţat foarte multe în această perioadă. Am învăţat inclusiv să mă detaşez de critici, să nu mai pun totul la suflet. Cât despre Adi Mutu, n-am mai vorbit cu el de la meciul cu Bosnia, din vară.
Îţi menţii opinia că naţionala României este în lumea a treia? Mi-au sărit mulţi în cap după ce am făcut această afirmaţie (n.r. - cel mai vehement a fost Gică Hagi), dar n-am spus nicio idioţenie. În plus, nu m-am referit numai la fotbal, ci la toate domeniile. Ne place sau nu, suntem puşi la coada Europei! Şi la terminalele de pe aeroporturi suntem puşi la coadă. Nici în Schengen nu suntem acceptaţi. Poate că trebuie să ne uităm mai atent şi la noi. Din păcate, nouă nu ne place să acceptăm adevărul, ne place să auzim doar lucrurile frumoase. Vrem ca alţii să ne laude, dar chiar noi obişnuim să scoatem în evidenţă mai mult aspectele negative decât cele pozitive. N-avem echilibru, trecem repede de la o extremă la alta, şi de aceea am zis ceea ce am zis. Şi se pare că am avut dreptate în legătură cu naţionala.