Ce mai spun candidaţii republicani în campanie: palestinienii, un popor inventat iar Obama se războieşte cu religia

Ce mai spun candidaţii republicani în campanie: palestinienii, un popor inventat iar Obama se războieşte cu religia

Newt Gingrich, favorit pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă, şi-a menţinut declaraţiile controversate făcute acum câteva zile, potrivit cărora palestinienii sunt un popor inventat, în pofida criticilor virulente pe care şi le-a atras, în timp ce Rick Perry îl acuză pe Barack Obama că duce un război împotriva religiei, un atac cu efect de bumerang însă pentru guvernatorul de Texas.

Gingrich a fost aspru criticat pentru afirmaţia făcută la dezbaterea de sâmbăta trecută, inclusiv de secretarul de Stat Hillary Clinton care a avertizat că astfel de remarci îngreunează şi mai mult procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Este ceea ce am spus adevărat din punct de vedere factual? Da", a subliniat Gingrich într-o altă dezbatere, stârnind ropote de aplauze în sală. "Cineva trebuie să aibă curajul să spună adevărul. Aceşti oameni sunt terorişti. Destul cu minciunile despre Orientul Mijlociu", a declarat Gingrich.

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor afirmase însă cu doar câteva zile înainte că susţine procesul de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană şi soluţia două state pentru două popoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Democraţii au avertizat însă că, pe fondul unei competiţii acerbe între republicani pentru atragerea alegătorilor evrei, subiectul Israel nu ar trebui folosit doar pentru scopuri electorale. La rândul lor, oficialii palestinieni au calificat remarcile lui Gingrich drept "vorbe goale" aruncate doar pentru a curta electoratul evreiesc şi l-au acuzat pe candidatul republican de incitare la ură.

Nici Rick Perry, guvernatorul statului Texas şi pretendent la învestitura republicană, nu a scăpat de criticile publicului. Într-un material video de campanie lansat săptămâna trecută, Perry îl acuză pe Barack Obama că a declanşat un război împotriva religiei după ce a promulgat legea prin care homosexualii pot servi în armată fără a mai fi nevoiţi să îşi ascundă orientarea sexuală.

În doar câteva zile, clipul a primit 650.000 de "dislikes" şi doar 20.000 de "likes" pe Facebook şi a generat aproape 700 de materiale video în replică, în majoritate parodii.

"Nu mi-e ruşine să spun că sunt creştin. Dar nu trebuie să vii în fiecare duminică la biserică pentru a-ţi da seama că este ceva în neregulă în această ţară atunci când homosexualii pot servi liberi în armată, dar copiii noştri nu pot sărbători Crăciunul în mod deschis sau să se roage în şcoli. Ca viitor preşedinte, voi pune capăt războiului împotriva religiei declanşat de Obama şi voi lupta împotriva atacurilor liberale la adresa moştenirii noastre religioase", susţine Perry în clipul respectiv. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0PAJNntoRgA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>