Iranul va copia drona americană capturată recent: "Vom afla tehnicile de spionaj ale americanilor"

Iranul va copia drona americană capturată recent: "Vom afla tehnicile de spionaj ale americanilor"

Iranul a anunţat că va copia drona americană spion RQ-170 Sentine, pe care a capturat-o în urmă cu o săptămână, urmând să îşi echipeze forţele armate cu aceasta. Potrivit unui important parlamentar iranian, responsabil cu securitatea naţională, citat de televiziunea de stat, "Teheranul este pe cale să finalizeze decriptarea codurilor dronei, iar următoarea etapă va fi reproducerea aparatului".

"Într-un viitor apropiat vom fi capabili să producem această dronă în serie", a adugat parlamentarul, precizând că versiunea iraniană va fi "superioară" din punct de vedere tehnic aparatului american, relatează "Le Figaro". Oficialul de la Teheran susţine că Iranul va "obţine informaţii importante privind tehnicile de spionaj ale americanilor în momentul în care codurile vor fi sparte".

Teheranul a anunţat săptămâna trecută că unităţile sale de război electronic au capturat, la 4 decembrie, un avion fără pilot RQ-170 Sentinel, care încercase să pătrundă pe teritoriul iranian din Afganistan, făcându-l să aterizeze la 250 km de frontieră, în regiunea deşertică Tabas.

Ulterior, televiziunea iraniană a difuzat imagini cu drona spion, care, potrivit presei americane, în momentul incidentului efectua pentru CIA o misiune de supraveghere a obiectivelor nucleare iraniene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile de la Teheran au anunţat în 2010 că lucrează la un program de fabricare a dronelor de recunoaştere. Washingtonul s-a declarat preocupat de acest proiect şi  de impactul său asupra forţelor de securitate americane în regiune.

RQ-170 Sentinel este o dronă de recunoaştere de mare altitudine, a cărei existenţă - dezvăluită în 2009 de canale media specializate - nu a fost recunoscută de forţele aeriene ale SUA decât în 2010.

Potrivit aceloraşi canale specializate, aparate de acest tip au fost desfăşurate în Afganistan, în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/-LcuQAnZ4Uw" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>