NATO îşi va retrage militarii din Irak până la sfârşitul anului
- Simona Mătieș
- 12 decembrie 2011, 16:02
Premierul irakian a sosit, azi, la Washington, pentru a deschide "un nou capitol" în relaţiile americano-irakiene, a anunţat Casa Albă, citată de BBC. Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, a anunţat că în 31 decembrie 2011 misiunea de instruire din Irak ia sfârşit şi se vor retrage toţi militarii Alianţei din această ţară.
Nouri al-Maliki se va întâlni cu preşedintele Barack Obama, azi, în cadrul vizitei sale de două zile în Statele Unite, au anunţat oficialii americani.
Vizita vine în contextul îngrijorărilor privind stabilitatea Irakului după retragerea trupelor SUA, la opt ani de la intrarea pe teritoriul acestei ţări. Forţele americane îşi vor încheia retragerea până la finalul acestui an. Securitate şi energie
Maliki se va întâlni şi cu vicepreşedintele Joe Biden şi membri ai Congresului american, pentru a discuta despre probleme privind securitatea, energia, educaţia şi justiţia. Maliki este însoţit de câţiva membri ai Cabientului său şi de alte personalităţi importante irakiene.
Este a treia vizită a sa în SUA, de când a venit la putere, în 2006. Pentru a marca retragerea americanilor din Irak, miercuri, Obama se va adresa soldaţilor americani de la baza militară din Carolina de Nord. Şi NATO se retrage Consilierul irakian pentru securitate, Falah al-Fayadh, a anunţat, ieri, că NATO a decis să-şi retragă misiunea de pregătire a forţelor irakiene, până la finalul lui 2011, după ce Bagdadul a refuzat să acorde militarilor imunitate legală. Anunţul a fost confirmat, azi, de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta a spus că la 31 decembrie 2011 misiunea de instruire din Irak ia sfârşit şi se vor retrage toţi militarii Alianţei din această ţară, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
"Nu a fost posbil să se ajungă la un acord asupra prelungirii acestui program încununat de succes, în ciuda negocierilor solide, desfăşurate între NATO şi autorităţile irakiene", a declarat Rasmussen, citat într-un comunicat, după refuzul Irakului de a acorda imunitate membrilor Alianţei.
"Suntem dezamăgiţi că NATO a recomandat retragerea misiunii sale din Irak", a precizat Falah al-Fayadh, adăugând că ţara sa a vrut ca misiunea să fie prelungită până la sfârşitul lui 2013. Actualul acord între NATO şi guvernul irakian prevede că militarii şi instructorii Alianţei nu sunt responsabili decât în faţa justiţiei militare a NATO sau a statelor membre şi nu în faţa justiţiei militare irakiene. NATO are în Irak circa 130 de instructori din 13 state membre şi Ucraina.