Vaccinul antigripal, între eficienţă şi teoria conspiraţiei

Vaccinul antigripal, între eficienţă şi teoria conspiraţiei

La adulţii sănătoşi, vaccinul acţionează mai bine decât la vârstnici şi bolnavi, însă aceştia din urmă au cel mai mare risc să facă gripă şi complicaţii. La copii, eficienţa e mare sub 7 ani.

Recomandat de casta medicilor, dar hulit din ce în ce mai mult de oameni, dar mai ales de adepţii teoriei conspiraţiei, vaccinul antigripal nu oferă certitudinea că veţi trece prin sezonul rece fără să vă îmbolnăviţi. Protecţia diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă.

Deşi admit acest lucru, specialiştii spun că vaccinul e bun pentru că "îndulceşte" boala, dacă totuşi o contactaţi.

Aflaţi dacă trebuie să vă vaccinaţi sau puteţi înfrunta iarna "pe uscat".

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi studii schimbă clasamentul eficienţei

Vaccinul antigripal are o eficienţă maximă în cazul adulţilor sănătoşi, adică în rândul celor care au şi cel mai mic risc să facă boala. Eficienţa scade la vârstnici şi la bolnavi cronic.

"Vaccinul protejează adulţii în proporţie de 85-90%, ceea ce înseamnă că 85 de adulţi din 100 nu vor face boala. Vaccinul protejează copiii în proporţie de 65-72%, vârstnicii în proporţie de 58-69%, iar bolnavii cronic cam 68-75%", precizează Victoria Aramă, medic infecţionist la Institutul "Matei Balş", din Capitală.

Un nou studiu publicat în revista de specialitate "The Lancet" arată că eficacitatea vaccinului a scăzut la 59% în cazul adulţilor, iar cea mai mare eficienţă o are în cazul copiilor sub 7 ani-83%. Faptul că cei mici sunt bine protejaţi este cu atât mai important, deoarece virusul rezistă mai mult în organismul lor, purtând infecţia de la părinţi şi bunici la profesori.

În ciuda cifrelor descurajatoare, vaccinul are avantajele lui. "Dacă vă număraţi printre cei care fac boala chiar dacă sau vaccinat, trebuie să ştiţi că vaccinul vă ajută să treceţi mai bine peste gripă. Simptomele sunt mai blânde şi vă întoarceţi mai repede la serviciu", mai spune infecţionistul Victoria Aramă.

Pentru vârstnici, mai bine mai puţin decât nimic

Deşi are un efect mai slab în cazul lor, medicii recomandă vaccinul vârstnicilor şi bolnavilor cronic, întrucât este singura metodă de protecţie. În categoria persoanelor la risc mai intră femeile însărcinate, personalul sanitar, persoanele cu funcţii cheie (a căror prezenţă este indispensabilă la locul de muncă), dar şi contacţii lor.

"Este o exagerare să zicem că vaccinul e mai eficient la adulţii sănătoşi, pentru că şi bolnavii cronic şi vârstnicii pot să producă anticorpi. Din contră, cu cât imunitatea e mai slabă, cu atât mai mare este nevoia de vaccin. Persoanele cu HIV, cei care sunt în convalescenţă după boli grave, şi alcoolicii au, într-adevăr, un răspuns slab după vaccinare", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Şi medicii fug de vaccin

Medicii sunt primii care au renunţat să se mai vaccineze. Dacă proporţie de 89%, anul trecut, doar 63% s-au imunizat. În anii 2008-2009, aproape toate cadrele s-au vaccinat (97,8%). Încrederea oamenilor în vaccin a scăzut considerabil în ultimii ani: dacă acum doi ani, se vaccina 16% din populaţie, în sezonul trecut, doar 5% s-au încumetat să se înţepe, în condiţiile în care ideal ar fi ca 30% din populaţie ar trebui să se imunizeze pentru a preveni epidemiile severe, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Contraindicaţii clare la vaccinare au doar persoanele cu alergie la ou, cei care au febră sau au observat reacţii severe după vaccinare (alergii, nu durere sau inflamaţie) şi copiii sub 6 luni. "Vaccinul protejează 8 din 10 adulţi. Chiar dacă faceţi gripă, vaccinul îmblânzeşte simptomele şi scurtează boala." VICTORIA ARAMĂ, medic infecţionist la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti

CAMPANIE

Vaccinare cu întreruperi în ţară

Gripa nu a ajuns în România, însă numărul virozelor "a explodat": aproape 100.000 de cazuri s-au înregistrat săptămâna trecută. În judeţele Harghita, Covasna, Ialomiţa, Buzău şi Sibiu, incidenţa infecţiilor a depăşit media.

Ministerul Sănătăţii derulează şi în acest an campania de vaccinare gratuită şi va achiziţiona 1 milion de doze pentru persoanele la risc.

Imunizarea se derulează în două etape. Iniţial, direcţiile de sănătate publică au achiziţionat 256.281 de doze, care s-au dovedit insuficiente în unele locuri. Restul (aproximativ 730.000) vor fi achiziţionate de MS, prin licitaţie publică, urmând să fie distribuite în teritoriu după 15 noiembrie. Citiţi şi:

  • Românii nu mai vor să se vaccineze antigripal. Scăderi masive ale imunizărilor în ultimii ani
  • Vine gripa! EVZ îţi prezintă ghidul complet de vaccinare
  • Remedii şi pastile interzise în răceli ori gripe