Mersul cu maşina sau transportul public până la serviciu sunt dăunătoare sănătăţii. AFLĂ cât face românul până la muncă

Mersul cu maşina sau transportul public până la serviciu sunt dăunătoare sănătăţii. AFLĂ cât face românul până la muncă

Cei care fac naveta cu maşina personală, autobuzul sau chiar şi cu metroul riscă să sufere de stres şi oboseală, potrivit celor mai recente studii.

Poate părea surprinzător, dar persoanele care se deplasează zilnic, la serviciu, cu maşina sau transportul public prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire decât cei care merg pe jos sau cu bicicleta.

Nivelul de stres sau de oboseală al celor care stau zeci de minute blocaţi în trafic sau îngrămădiţi în autobuze este mult mai ridicat decât al celor care călătoresc "activ", adică folosesc bicicleta sau merg pe jos, chiar dacă distanţa este destul de mare. Scade calitatea somnului şi apare senzaţia de epuizare Oamenii de ştiinţă au supus unui studiu aproximativ 12.000 de angajaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. "În general, cei care fac naveta cu maşina sau cu ajutorul transportului public au de suferit din cauza stresului. Calitatea somnului scade, apare constant o stare de epuizare, iar întreaga stare de sănătate are de suferit", a declarat cercetătorul Erik Hansson de la Universitatea Lund din Suedia.

Un sfert dintre români pierd 30 de minute pe drum. Bucureştenii ajung cel mai greu la muncă Aproximativ 15% dintre români fac până la muncă, în fiecare zi, aproape 60 de minute. Alţi 25% pierd 30 de minute străbătând drumul până la serviciu, conform unu studiu european efectuat în 2010.

Acelaşi studiu mai arată că, cel puţin în România, există o legătură directă între meserie şi rapiditatea cu care ajungem la locul în care muncim: cel mai repede ajung antreprenorii, în timp ce muncitorii necalificaţi pierd cel mai mult timp.

Angajaţii din Bucureşti, conform studiului Eurofound, ajung la muncă cel mai greu, motivul principal fiind traficul din Capitală.

Durata medie până la serviciu a unui britanic - 54 de minute În Marea Britanie situaţia este şi mai dramatică. Potrivit Biroului Naţional de Statistică Britanic, durata medie pe care o petrece un muncitor britanic pentru a ajunge la serviciu este de 54 de minute.

Specialiştii ne avertizează că avantajele materiale pe care le obţin cei mai mulţi dintre oamenii care aleg să lucreze undeva mai departe de casă nu compensează efectele negative asupra sănătăţii pe care le are drumul până la locul de muncă.

În orice caz, cercetătorii subliniază faptul că studiul publicat în revista de sănătate BMC nu dovedesc că naveta este principala cauză a anumitor boli. Cercetări suplimentare sunt încă necesare. Alţi factori, cum ar fi veniturile, situaţia familială sau mediul înconjurător, trebuie luaţi în considerare.

Ne puteți urmări și pe Google News