Ora de iarnă protejează de cancer!

Ora de iarnă protejează de cancer!

Trecerea la orarul de iarnă scade riscul cancerului la sân, creşte calitatea somnului şi ajută starea de spirit, potrivit unor studii realizate de prestigioase instituţii medicale.

Trecerea la orarul de iarnă este benefică, pe termen scurt, pentru că putem dormi cu o oră în plus. Pe lângă efectele pe care le simţim în mod direct, există o serie de influenţe puţin cunoscute ale faptului că în perioada rece avem parte de mai mult întuneric.

Toate beneficiile de mai jos sunt valabile în condiţiile în care vă respectaţi ceasul biologic, dacă mâncaţi şi vă culcaţi mai devreme, dar şi dacă stingeţi televizorul mai repede.

1. Risc mai mic de cancer

Expunerea corpului la prea multă lumină artificială, seara sau în timpul nopţii, poate favoriza dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, mai ales a cancerului de sân.

Într-un studiu realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Cancerului din Statele Unite, experţii susţin că pe lângă factori precum istoricul familial, fumatul, alcoolul sau o dietă proastă, care sunt principalii factori de risc pentru cancerul de sân, expunerea îndelungată la lumină electrică, pe timp de noapte, ar putea reduce rezistenţa în faţa acestei boli. Lumina generată pe orice altă cale decât cea naturală încetineşte producerea unui hormon numit popular "hormonul întunericului". Ştiinţific se numeşte melatonină şi luptă împotriva tumorilor şi cancerului.

Un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel, relevă faptul că în ţările în care iluminatul public este prezent într-un procent mare, cazurile de cancer sunt mai multe.

"Totuşi, asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem în Evul Mediu şi să stingem toate luminile. Legătura dintre lumina electrică şi cancer ar trebui luată totuşi în serios", a declarat, pentru dailymail.co.uk, şeful echipei de cercetători, profesorul Abraham Aim.

2. O stare de spirit mai bună

Poate părea surprinzător, dar starea de spirit se poate îmbunătăţi datorită faptului că în perioada rece avem parte de mai puţină lumină. Simpla expunere la lumina generată de ecranul televizorului ne poate duce spre efectele unei depresii, conform studiilor efectuate de o serie de psihologi de la Universitatea din Ohio. În momentul în care, în experimentele de laborator, şoarecii au fost ţinuţi 24 de ore într-o încăpere luminată, simptomele depresive erau mult mai prezente decât în cazul celor ţinuţi în întuneric acelaşi număr de ore. Lumina de la ecranul televizorului împiedică secreţia melatoninei, hormon responsabil şi de starea psihică generală, subliniază profesorul Randy Nelson, conducătorul acestui studiu.

3. Creşte calitatea somnului

Lumina, atât naturală cât şi cea artificală, este unul dintre principalii factori care perturbă somnul.

Un studiu al Universităţii din Pennsylvania a arătat că oamenii care lucrau noaptea şi erau nevoiţi să doarmă în timpul zilei, dacă se odihneau în camere care să blocheze complet orice rază de lumină, aveau parte de o oră în plus de somn faţă de cei care dormeau în camere luminate.

Alte cercetări au arătat că purtarea unei măşti de ochi, pe timpul nopţii, îi ajută pe cei care au probleme cu somnul să adoarmă mai uşor. În timpul unui somn cu adevărat odihnitor, creierul consolidează experienţele memorate pe parcursul zilei, îmbunătăţeşte capacitatea de a învăţa, în timp ce organismul înlocuieşte celulele vechi cu altele noi şi re-energizează organele şi muşchii.

"Nu există dubii în privinţa faptului că întunericul duce la un somn restaurativ, astfel că e bine să vă asiguraţi că dormitorul este suficient de întunecat înainte de a merge la culcare. Cu cât dormim mai mult şi mai bine pe timpul nopţii, cu atât suntem mai puţin stresaţi, dar mai motivaţi, pe timpul zilei", declară profesorul Neal Stanley, de la Universitatea din Pennsylvania.

4. Mai puţine tentaţii culinare

Întunericul este pentru corp semnalul că trebuie să dormim, în timp ce lumina ne "îndeamnă" să stăm treji, respectiv să şi mâncăm. "Dacă ziua a devenit mai scurtă, opriţi şi televizorul mai devreme pentru a permite corpului să producă hormonii de care are nevoie." NEIL STANLEY, cercetător, Universitatea din Pennsylvania