SENATUL EVZ: "Ţara ca o puşcărie" a Monicăi Macovei şi decimarea PDL
- Sorin Ioni ţă
- 25 octombrie 2011, 00:09
D-lui senator Frunda din colegiul 1 Mureş, căruia îi aparţine citatul din titlu, are de ce să-i sară muştarul. De ruşinea publicului şi gura Monicăi Macovei, forul suprem al PDL a adoptat ieri, probabil cu inima îndoită, un Cod de Etică pentru uz intern.
Este un document cu prevederi dure, pe alocuri greu de aplicat, potrivit cu filozofia iniţiatoarei sale în ce priveşte reforma clasei politice: mingea tare înainte, iar după aia vrând-nevrând va trebui să fugim cu toţii după ea s-o prindem. Dacă aveţi gust pentru exerciţiile sado-maso şi vreţi să vedeţi ce cămaşă de spini a îmbrăcat partidul de guvernământ, citiţi AICI Prevederile care îmi plac cel mai tare sunt cele care (a) sancţionează cumpărarea de voturi în campania electorală; (b) te aruncă instantaneu afară din partid dacă ai fost condamnat pentru corupţie, fraudă şi alte asemenea, precum şi dacă ai fost informator sau angajat dovedit al Securităţii; (c) te suspendă din calitatea de membru nu doar la decizia unei instanţe, ci chiar de la arestare şi/sau trimitere în judecată, sau atunci când există "indicii temeinice" de corupţie, fraudă, conflicte de interese pe contracte cu instituţiile publice.
În plus, comisiile judeţene de etică ce aplică aceste criterii trebuie să se mişte repede, inclusiv să se autosesizeze în cazul unor dezvăluiri credibile în presă. Dacă n-o fac, centrul poate acţiona peste capul organizaţiilor judeţene, care altminteri trag de timp şi cocoloşesc corupţii din partid precum cloşca (sau, dacă vreţi, precum CSM pe ăia din justiţie).
Citesc şi nu-mi vine să cred: Biroul Politic Naţional al PDL a aprobat ieri documentul, care înţeleg că astfel devine operativ. Păi asta echivalează cu debutul operaţiunii decimarea - iar aici termenul e modest, deoarece e posibil ca mai mult de 10% din cei aflaţi în funcţii să fie vizaţi. Mă întreb cu ce inimă privesc prevederea (a) de mai sus baronii locali ai partidului, care în perioada asta strâng caşcavalul pentru campania electorală de la anul. Sau ce se întâmplă cu primarii reveniţi din puşcărie în uralele filialei locale de fini şi cuscri: chiar vom vedea în săptămânile următoare o serie de decizii ale comisiilor de etică pentru a-i da afară?
Ce ne facem cu fostul ministru Botiş, care numai acum două săptămâni a fost consolat pentru demisia de onoare de la minister, primind în schimb funcţia de şef comisie de muncă a partidului - una care, ne-a asigurat cu un malapropism adorabil, va fi "foarte lucrativă", ceea ce nici nu ne îndoiam, dânsul aparţinând aripii Bistriţa a PDL. Dacă unim punctele Botiş, Bian de la ANOFM cu o linie continuă, n-or fi oare indicii temeinice pentru a conchide că sub aripa Ministerului Muncii nu au fost cazuri izolate, ci o morişcă organizată pe contracte cu fonduri UE, tranşe de plăţi şi bonusuri salariale dirijate de sus către firme şi persoane agreate? Una foarte, foarte lucrativă desigur.
Ce ne facem apoi cu domnul Silvian Ionescu, şeful Agenţiei de Mediu, care n-a ascuns niciodată că a fost ofiţer de Secu, sau cu alţi PDL-işti care n-au recunoscut, dar la care indiciile sunt destul de transparente: s-a aprobat, renunţă partidul la ei pentru binele poporului? Să dea Dumnezeu. Nu ştiu dacă premierul Boc realizează cât de sus a săltat decizia de ieri ştacheta pentru partidul său şi cum are de gând să gestioneze situaţiile când majoritatea liderilor, întruniţi în BPN sau pe la colţuri, vor ezita pe cazuri punctuale să se ridice la înălţimea acestor standarde.
Inconfortabilă e şi poziţia celorlalte partide, care nu prea au ce arăta la schimb, lipsindu-le mecanismele şi criteriile interne de etică. Chiar UDMR poate avea probleme majore, în ciuda votului captiv etnic, dacă partidul-concurent al lui Tokés László va şti să exploateze lipsa totală de apetenţă pentru integritate politică afişată de duetul Frunda-Marton, campionii anti-anti-corupţiei în Parlament. Ceea ce, într-o logică a istoriei mai lungi a convieţuirii româno-maghiare, nici nu sunt sigur că ar fi bine.
Dar Boc şi Băsescu n-ar trebui să aibă iluzii: dacă acest Cod Etic va rămâne doar o mişcare de faţadă şi nu va fi pus sistematic în practică, consolidând teoria conspiraţionist- cinică a multora că bătălia cu corupţia este doar o caterincă înscenată de preşedinte contra cui îi convine lui, atunci PDL va pierde electoral mai mult decât dacă nu l-ar fi adoptat deloc. Citiţi şi:
- PDL are cod de etică. Ioan Oltean îşi ameninţă colegii cu tribunalul