Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek: Tratatul Uniunii Europene trebuie schimbat. Cum ar trebui să arate?
- Ana Bâtc ă
- 23 octombrie 2011, 19:15
Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pe termen lung pentru o schimbare a Tratatului, limitată strict la chestiuni de legate de uniunea economică şi guvernanţa economică, a declarat, astăzi, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, la summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană.
El şi-a exprimat însă îngrijorarea că cetăţenii europeni "s-ar putea să nu fie pregătiţi pentru o nouă rundă de referendumuri şi ratificări" şi a precizat că în cazul în care se va ajunge totuşi la o schimbare a Tratatului UE, atunci Parlamentul "trebuie să fie implicat pe deplin în discuţii". Buzek nu a lansat un termen limită până când s-ar putea face această schimbare.
Potrivit oficialului european, liderii din UE trebuie să le explice cetăţenilor "de ce este important să fim mai uniţi şi să creăm o uniune economică". Potrivit acestuia, "dacă va fi posibilă o schimbare a Tratatului în viitorul apropiat, atunci trebuie cu siguranţă să convingem cetăţenii. Va necesita timp, dar şi o implicare şi un angajament puternice din partea politicienilor".
Obiectivul: reducerea poverii pentru Grecia
Preşedintele PE a recunoscut că actuala criză este una "de încredere". "Unii dintre cetăţenii noştri nu mai cred că suntem capabili să oferim soluţii", a subliniat el. De aceea, "trebuie să reducem deficitul democratic, să le demonstrăm cetăţenilor noştri că acţiunile pe care le luăm le vor aduce beneficii şi să ne angajăm să ascultăm mai bine cererile cetăţenilor noştri, să le discutăm serios şi să explicăm deciziile politice pe care le luăm", a adăugat Buzek.
În legătură cu reuniunea şefilor de stat şi de guvern care are loc astăzi, Buzek a precizat că cel mai important subiect este "reducerea poverii datoriei pentru Grecia" şi luarea unei decizii privitoare la "de mult şi în ce fel ar trebui să se implice investitorii privaţi".
Preşedintele PE a adăugat că celelalte două subiecte importante sunt recapitalizarea băncilor europene şi "crearea unui zid de protecţie în jurul economiilor aflate în dificultate", prin întărirea rolului Instrumentului European de Stabilitate Financiară (EFSF).
Buzek a declarat de asemenea că reuniunea Consiliului European trebuie să transmită un semnal puternic pentru a oferi reasigurări pieţelor, partenerilor internaţionali şi cetăţenilor statelor. Citiţi şi:
-
Şi totuşi, dacă Merkel şi Sarkozy nu se înţeleg? O mare putere ar putea prelua frâiele UE
-
Traian Băsescu: România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni
-
Merkel s-a enervat: "Francezii nu cedează nimic în negocierile privind criza"
-
Zona euro, în perfuzii. Ce mai poate salva moneda unica?
-
Angela Merkel amână deciziile grele privind salvarea zonei euro pentru miercuri
-
Dăianu: Construcţia zonei euro e defectuoasă. Criza se poate extinde peste Ocean. Ce e de făcut?