Norul de cenuşă poate reveni. Un alt vulcan islandez gata să erupă, iar efectele ar fi mult mai devastatoare

Norul de cenuşă poate reveni. Un alt vulcan islandez gata să erupă, iar efectele ar fi mult mai devastatoare

Un vulcan din Islanda, care ar putea avea un impact mult mai davastator decât cel care anul trecut a paralizat traficul aerian în toată Europa, poate erupe în perioada următoare, avertizează experţii.

Seismologii urmăresc cu atenţie sporită "fierberile" din interiorul vulcanului Katla, aflat în sudul statului islandez, fapt care ar putea însemna că erupţia este iminentă, scrie "Daily Mail". Potrivit specialiştilor citaţi de ziarul britanic, Katla este cel mai mare vulcan de lângă Eyjafjallajokul, vulcanul a cărui erupţie, în 2010, a provocat daune de peste două miliarde de euro companiilor aeriene dn toată Europa, nevoite să îşi ţină avioanele la sol timp de mai multe zile. Denumit după o creatură malefică scandinavă, Katla are în vatra sa o cameră de magmă mult mai mare decât Eyjafjallajokul. Ultima sa erupţie majoră a avut loc în 1918, a durat mai bine de o lună şi a transformat ziua în noapte, înspăimântând localnicii.   Până acum au fost observate mai multe cutremure mici în jurul vulcanului, lucru care îi determină pe experţii seismologi să afirme că o erupţie este iminentă.

Mult mai alarmant este însă faptul că după această serie de seisme cu magnitudinea 3, săptămâna trecută s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea 4 pe Scara Richter

Autorităţile au fost deja avertizate şi au alcătuit deja un plan de evacuare a localnicilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/EYUVC-gWyb8" width="560" frameborder="0" height="315"></iframe>