Clonarea umană după modelul oii Dolly: un embrion a supravieţuit
- Dan Istratie
- 6 octombrie 2011, 18:29
Oamenii de ştiinţă au creat embrioni umani din celule prelevate din piele, aducând mai aproape ziua în care o fiinţă umană ar putea fi clonată în laborator.
Folosind aceeasi tehinca din experimentul oii Dolly, prima care a fost clonata, cercetatorii au prelevat celule din piele, pe care ulterior le-au introdus într-un ovul uman.
Embrionul rezultat a reuşit să supravieţuiască doar şase zile, dar experimentul reprezintă un pas foarte important în găsirea leacului pentru anumite boli incurabile, de la Alzheimer la cancer.
Embrioni în stadii incipiente au mai fost creaţi în laboratoare şi înainte, însă de data aceasta cercetatorii susţin că durata de viaţă a embrionului a fost cea mai lungă din toate experimentele. Au mai fost încercate şi experimente ce presupuneau folosirea celulelor umane din firele de păr, însă acestea au eşuat complet.
Oamenii de ştiinta de la Fundaţia Stem Cell, din New York, au folosit pentru experimente ovulele a 16 femei tinere şi probe de piele de pe mâinile şi picioarele a doi bărbaţi. Ulterior, ei au inserat ADN-ul celulelor din piele în ovule.