Ce trebuie să faci ca să ai bani şi succes de la primul job

Ce trebuie să faci ca să ai bani şi succes de la primul job

Profesionalismul, gradul de motivaţie şi talentul se numără printre condiţiile reuşitei în carieră. Apelarea la un specialist este importantă pentru stabilirea unei strategii.

În condiţiile unui mediu de afaceri restrictiv, în care firmele sunt obligate deseori să efectueze reduceri de personal pentru a nu da faliment, a devenit tot mai important, pentru tineri, să facă alegeri decisive încă de pe băncile liceului în ceea ce priveşte viitorul lor profesional.

Strategia profesională

Fiecare elev trebuie să identifice cele mai bune strategii care i se potrivesc pentru calificarea profesională, consideră Eliza Nechifor, coordonator de marketing în cadrul companiei de resurse umane Manpower România.

"Este important ca fiecare elev să realizeze o auto-evaluare a propriilor competenţe şi calificări, astfel încât viitorul proces de form are să devină unul facil", spune Nechifor. Nechifor atrage atenţia asupra faptului că elevii nu au clar definit ce parcurs profesional îşi doresc, astfel încât au nevoie de îndrumare din partea unor specialişti pentru a afla ce meserie li s-ar potrivi cel mai bine, în funcţie de aptitudini.

Ce calităţi te recomandă

O persoană care vrea să lucreze în vânzări ar trebui să aibă carismă, o capacitate ridicată de comunicare, să fie ambivert sau extravert şi să aibă capacitatea de a se adapta modului de a comunica al fiecărui client în parte, a subliniat Ana-Maria Popescu, psihoterapeut cognitiv-comportamental.

O altă meserie la modă astăzi, şi extrem de bine retribuită, este cea de programator. Candidatul ideal pentru acest post trebuie să aibă o capacitate crescută de focalizare pe sarcina respectivă, atenţie distributivă şi putere de concentrare, spune Popescu. În schimb, un manager trebuie să reziste bine la stres şi să aibă capacitatea de a lua rapid decizii.

Potrivit firmelor de HR, oamenii de vânzări, inginerii, programatorii sunt cei mai "vânaţi" specialişti din piaţă. Însă, în România este o criză acută de profesionişti în orice domeniu, astfel că liceenii din ziua de azi au multe opţiuni, consideră Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al grupului Serviciile Comerciale Române. "Instalator sau pictor, orice meserie îţi aduce satisfacţii dacă eşti bun şi îţi doreşti asta", a spus Vuza.

STUDIU

Unde este lipsă de personal

Rezultatele unui studiu Manpower arată că firmele găsesc cu greu angajaţi potriviţi pentru posturi de ingineri, manageri/funcţii de conducere, personal din domeniul financiar/ contabil şi personal de vânzări. Cei cu pregătire medie şi sub-medie trebuie să ştie că firmele sunt în acest an în căutare de muncitori calificaţi, mecanici, bucătari, maşinişti/operatori maşini, operatori producţie, muncitori necalificaţi.

Salariul brut pentru aceste poziţii variază între minimul pe economie şi 1.000 de lei. Pentru un angajat cu studii superioare, într-un domeniu precum IT, salariul de pornire poate fi şi 500 de euro, potrivit estimărilor din piaţă. Comerţul online este un domeniu unde cererea de profesionişti este într-o continuă creştere în anii următori, potrivit Irinei Mincinopschi, HR Manager eMAG "O direcţie care se va dezvolta foarte mult în Romania in urmatorii ani este profesionalizarea specializarilor legate de comerţul online unde cererea este foarte mare. În acest moment, piaţa românească este în stadiu de dezvoltare fiind subdimensionată în raport cu cererea de specialişti. Ca să numim câteva specializări, există o cerere mare de profesionişti în marketing online, dezvoltare software, în infrastructura IT, securitate online, domenii unde salariile depăşesc nivelul mediu. De asemenea, ne aşteptăm la o creştere în domeniul IT în general, unde dezvoltările tehnologice vor deschide posturi care acum nici nu există," a declarat Mincinopschi.

CITIŢI ŞI:

  • Eşti tânăr şi cauţi un job? Azi ai şansa să-l găseşti. Vezi judeţele cu ele mai multe oferte şi unde se ţin târgurile de joburi
  • Cum să-ţi rotunjeşti veniturile în timpul liber
  • Cum să câştigi bani din colaborări
  • Sfaturi pentru liber profesionişti

Ne puteți urmări și pe Google News