Români versus bulgari şi alţi europeni: VEZI pe ce toacă banii cetăţenii UE
- Raluca Florescu
- 26 septembrie 2011, 10:09
Gospodăriile din România alocă circa 60% din cheltuielile de consum pentru mâncare şi utilităţi şi alte 7,2% pentru alcool şi tutun. Doar o pondere de 32% este alocată altor cheltuieli, cum ar fi comunicaţii, transport, îmbrăcăminte, mobilă, restaurante, hoteluri, recreere, cultură, educaţie, sănătate etc.
Cheltuielile de consum ale românilor reprezintă o pondere de 63,4% din produsul intern brut, peste media din Uniunea Europeană, care este de 58,3%.
Cea mai mică pondere la nivelul UE se regăseşte în Suedia, respectiv 48%, iar cea mai mare, în Grecia - 74,5%, potrivit unui studiu al companiei AT Kearney privind structura cheltuielilor de consum a gospodăriilor. Mai puţin de jumătate din cât consumă cehii În Cehia, de exemplu, cheltuielile cu hrana şi utilităţile reprezintă doar 42% din totalul sumelor care se îndreaptă spre consum, în timp ce industriile care deservesc celelalte nevoi ale oamenilor îşi împart 58% din cheltuielile de consum ale cehilor.
În timp ce cheltuielile de consum dintr-o gospodărie locală au fost de 356 de euro pe lună în primul trimestru, în Cehia acest buget a fost de 855 de euro. Economisim mai puţin, dar cheltuim mai mult decât bulgarii
În România, rata medie a economiilor ţinute în instituţiile financiare şi monetare este de 1.193 de euro, în timp ce în Bulgaria este de 1.905 euro, în Cehia de 6.790 de euro, iar în Germania de 20.638 de euro, pe cap de locuitor, potrivit unui studiu al companiei AT Kearney privind structura cheltuielilor de consum a gospodăriilor locale.
Românii au avut o rată a economisirii de 8 -12% în ultimii ani, cu circa 3-4 puncte procentuale sub rata medie din Uniunea Europeană.
Deşi economisim mai puţin decât bulgarii, cu toate acestea, cheltuielile aflate la dispoziţia românilor pentru consum au fost cu circa 30% mai mari decât cele de care au dispus bulgarii, în primul trimestru.
Cu toate acestea, de la începutul anului, economiile românilor au surclasat creditele, ceea ce reprezintă o inversare de situaţie, în condiţiile în care în perioada 2007 - 2008 creditele depăşeau cu mult depozitele.
În perioada mai 2010 - mai 2011 gospodăriile locale au crescut valoarea depozitelor cu circa 5,3 euro pe lună, ceea ce arată că există puţin spaţiu pentru reducerea cheltuielilor şi accentuarea consumului, mai scrie în studiul AT Kearney.