Mazăre a cedat Cazinoul şi a dansat de bucurie. E râsul lui?

Mazăre a cedat Cazinoul şi a dansat de bucurie. E râsul lui?

Consiliul Municipal Constanţa a aprobat, ieri, scoaterea din patrimoniul local a celebrei clădiri de pe faleză. Cazinoul intră sub aripa ministerului condus de Elena Udrea, care îl va restaura.

Primarul Constanţei Radu Mazăre dansează de bucurie la gândul că Elena Udrea îi repară Cazinoul cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi i-l returnează apoi pentru a-i da funcţionalitatea pe care el o doreşte, "jocurile de noroc".

În maximum un an să înceapă lucrările

Consilierii locali municipali au aprobat în unanimitate de voturi, "proiectul de hotărâre privind transmiterea imobilului Cazino Constanţa, domeniu privat al municipiului Constanţa, din administrarea Consiliului Local Municipal în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului", proiect iniţiat de primarul Radu Ştefan Mazăre.

Hotărârea a trecut după ce edilul a propus două amendamente: "În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a hotărârii CLM să se emită o Hotărâre de Guvern privind preluarea imobilului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi, din momentul preluării cazinoului, ministerul Elenei Udrea are la dispoziţie maxim un an de zile pentru începerea lucrărilor de reparaţii".

Reacţiile civice l-au convins pe Mazăre

Un consilier PSD s-a arătat curios, "ce se va alege de Cazino dacă PDL-ul pierde la anul alegerile?". "Nu ştiu, să dea Dumnezeu să se întâmple, cum a zis orbul, vedem noi", a fost replica zâmbitoare lui Mazăre. Într-un moment de sinceritate recunoscătoare, edilul a mulţumit şi "organizatorilor liberali" ai campaniei "100 de zile pentru 100 de ani" promovată, la faţadă, de Asociaţia Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa. Campania făcea apel la autorităţile centrale şi locale să se implice în salvarea Cazinoului şi astfel a apărut reacţia pozitivă a Elenei Udrea. Primarul pune acum şi condiţii: "Dacă nu încep reparaţiile, atunci revine la municipalitate şi o să facem ce ştim noi, adică o să-l vindem ca să-l refacă investitorul". Aşa că, la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal, Radu Mazăre a dansat la propriu, de bucurie, în faţa jurnaliştilor. El a recunoscut că nu a purtat nicio discuţie pe marginea "subiectului Cazino" cu ministrul Turismului: "Am considerat declaraţiile doamnei ministru suficiente şi am emis hotărârea, am ieşit astfel în întâmpinarea dorinţei ei de a lua Cazinoul şi dacă a spus tanti Nuţi că îl repară ea, poftim, i l-am dat".

Mazăre are 90 milioane de euro necheltuiţi

Deşi ministrul Elena Udrea declarase în urmă cu două săptămâni, la Constanţa, că îşi doreşte ca, după reabilitare, Cazinoului să i se dea o destinaţie publică, să fie vizitat de turişti, Radu Mazăre pare să aibă o altă viziune: "Cazinoul este o destinaţie publică, cu jocuri de noroc, ce altceva, jocuri de noroc, restaurante, bar, asta-i funcţiunea unui cazinou doar n-o să fac sală de operă".

În timp ce la Constanţa consilierii locali îi transferau Cazinoul, bucuroşi că municipalitatea nu dă un leu pentru reabilitarea lui, la Bucureşti, ministrul Elena Udrea venea cu explicaţii. Ea a precizat că primăria Constanţa are la dispoziţie 90 milioane de euro fonduri europene şi a reuşit să cheltuiască doar trei. "Ar trebui să se grăbească, pentru că în septembrie îi retragem toate fondurile dacă nu face ceva cu ele", a spus Udrea.

Cazinoul Constanţa ar putea fi refăcut, după spusele ministrului Elenei Udrea, fie din fondurile europene aflate la dispoziţia municipalităţii, fie din fonduri din bugetul MDRT. "Ce, acum spune că nu-l mai repară?", a fost reacţia lui Mazăre. Primarul a declarat pentru EVZ că "există, într-adevăr, 90 milioane de euro pentru care noi avem proiecte dar eu nu dau afară «Şoseaua de coastă» ca să repar Cazinoul, nu dau afară «Piaţa Ovidiu», nu dau afară nici «Faleza», noi avem proiecte pentru aceşti bani, dacă dumneaei are bani în plus, atunci să vină şi să spună şi facem un proiect pentru el". Reabilitare, din toamnă

Aseară, ministrul a oferit lămuriri şi despre modul în care se va face reabilitarea cazinoului: "Ministerul Turismului este gata să facă lucrările pe un program de reabilitare a clădirilor care sunt monumente istorice şi care au nevoie de intervenţie în situaţie de urgenţă. Lucrările pot demara chiar din această toamnă".

Ministrul Turismului a mai spus că celebra clădire "a ajuns în paragină prin nepăsarea şi delăsarea autorităţilor publice locale ... De ani de zile a ieşit din circuitul public din vina primăriei Constanţa, era suficient să facă un proiect pe fonduri europene, ca să nu ia puiul congelat de la gura pensionarilor". "Radu Mazăre are 90 milioane de euro alocaţi şi necheltuiţi. Ar trebui să se grăbească, pentru că în septembrie îi retragem toate fondurile dacă nu face ceva cu ele." ELENA UDREA, ministrul Dezvoltării Regionale

CRONOLOGIE

Mazăre are brusc o idee fixă: vânzarea

Cazinoul din Constanţa a fost scos la vânzare de primarul Radu Mazăre în speranţa că "poate va fi cumpărat de vreun arab bogat sau vreun turc", după cum s-a exprimat, după ce contractul de concesiune încheiat, în primăvara lui 2008, pentru 50 de ani, cu SC Queen Investment INC din Israel, a fost reziliat în iarnă de investitorul israelian.

Radu Mazăre a spus în luna mai că primăria Constanţa nu are bani pentru reabilitarea clădirii care aparţine municipalităţii şi de aceea "dacă găsiţi pe cineva, puteţi să spuneţi public că Mazăre vrea să-l vândă".

Ultimele reparaţii la imobilul simbol al Constanţei fuseseră făcute în 1987. Lucrările necesare consolidării au fost estimate de primarul Constanţei la 10 milioane de euro, dar specialişti în construcţii şi restaurări spun că suma este mult exagerată. CITIŢI ŞI:

  • Udrea mută la Mazăre: Ministerul Dezvoltării va finanţa restaurarea Cazinoului din Constanţa
  • Radu Mazăre vrea să vândă Cazinoul din Constanţa
  • Prefectul de Constanţa se opune vânzării Cazinoului

Ne puteți urmări și pe Google News