A început bătălia pentru Tripoli: mai multe cartiere se află sub asediul rebelilor | VIDEO

A început bătălia pentru Tripoli: mai multe cartiere se află sub asediul rebelilor | VIDEO

Mai multe explozii şi schimburi intense de tiruri au fost auzite în noaptea de sâmbătă spre duminică la Tripoli, în timp ce martori oculari au vorbit despre "confruntări" în unele cartiere ale capitalei libiene în cursul acestei dimineţi, transmit agenţiile internaţionale. Toţi mai mulţi oficiali internaţionali sugerează sfârşitul iminent al regimului Gaddafi.

18.30 "Ultima confruntare" - aşa a descris un oficial american de rang înalt confruntarea armată în curs de desfăşurare în capitala libiană. El a avertizat însă că Gaddafi ar putea provoca un adevărat masacru în rândul civililor din Tripoli înainte de a ceda controlul capitalei 18.20 Tunisia, stat vecin cu Libia, care s-a abţinut până în prezent să se implice deschis în criza libiană, a anunţat astăzi că recunoaşte Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), entitate politică în care sunt organizaţii rebelii, ca reprezentant legitim al poporului libian 18.15 Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de Externe Guido Westerwelle i-au cerut, de asemenea, coonelului Gaddafi să renunţe la putere. "Sperăm că aceste sunt ultimele zile ale unui regim nedrept", a subliniat şeful diplomaţiei germane. 18.00 Liga Arabă i-a cerut astăzi lui Muammar Gaddafi să cedeze puterea poporului libian şi să pună astfel capăt violenţelor. Cu doar câteva ore înainte, şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, sublinia că "toate indiciile arată că această tragedie se îndreaptă spre final". Declaraţia sa vine imediat după ce numărul doi în ierarhia de la Tripoli, Abdessalem Jalloud, s-a refugiat la Roma. Oraşele din jurul Capitalei, cucerite de rebeli Focuri de arme de calibru mic şi grele au fost auzite din centrul capitalei, în timp ce locuitori au anunţat confruntări mai ales în cartierele Sug Jomaa, Arada şi Tajura din estul capitalei, unde strigăte Allah Akbar erau difuzate prin difuzoarele moscheilor. Ieri, rebelii au cucerit mai multe oraşe din apropierea capitalei, precum Zitan şi Zawiya, acesta din urmă situat la doar 40 de kilometri de Tripoli.

Purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Musa Ibrahim, a confirmat existenţa unor "ciocniri neînsemnate" cu mici grupuri în cartiere precum Tajura, Sug Jomaa sau Ben Ashur, nu departe de centrul capitalei.

Ibrahim a declarat că voluntarii şi forţele libiene au venit de hac insurgenţilor şi că lupte au avut loc doar o jumătate de oră. "Situaţia este acum sub control", a spus el în declaraţii difuzate de televiziunea oficială libiană, preluate de Agerpres.

"Ora zero a sosit"

Rebelii libieni au declarat, astăzi, că a sosit momentul final în bătălia pentru Tripoli pentru a-l răsturna pe Muammar Gaddafi, pe fondul unor relatări ale mass-media asupra unor revolte în capitală împotriva liderului libian, transmite agenţia Xinhua.

Abdel Hafiz Ghoga, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) al rebelilor cu sediul la Benghazi, a adăugat că "a început ora zero" şi că rebelii din Tripoli s-au ridicat în coordonare cu CNT.

Între timp, fostul nr.2 al regimului libian, Abdessalem Jalloud, care a părăsit vineri regimul de la Tripoli, a făcut apel la tribul colonelului Muammar Gaddafi să-l renege pe "tiran", într-o declaraţie difuzată astăzi de canalul media Al Jazira.

"Sunteţi un trib onorabil. Trebuie să vă prezervaţi istoria şi onoarea. Renegaţi-l pe tiran, astfel el va pleca şi atunci veţi putea suporta moştenirea lui", a declarat Jalloud, adresându-se tribului Guedadfa.

"Agenţii lui Sarkozy"

În replică, liderul libian Muammar Gaddafi şi-a chemat astăzi susţinători "să pornească în marş cu milioanele pentru a elibera oraşele distruse" de rebeliune şi a pune capăt "mascaradei" de conflict ce devastează ţara începând din februarie, informează AFP şi Reuters.

"Trebuie să punem capăt acestei mascarade. Trebuie să porniţi în marş cu milioanele pentru a elibera oraşele distruse" de rebeli, a declarat colonelul Gaddafi într-un mesaj sonor difuzat de televiziunea libiană. El i-a calificat pe rebeli drept "agenţi, trădători şi şobolani care profanează moschei".

"Aceşti ticăloşi intră în moschei pentru a striga Allah Akbar (Dumnezeu este mare). Sunt nişte ticăloşi... profanează moschei", a spus el. "Rebelii sunt agenţi ai (preşedintelui francez Nicolas) Sarkozy care vrea sa pună mâna pe petrolul libian", a adăugat el.

"Pentru a reuşi la viitoarele alegeri, el va spune poporului său: iată, vă ofer petrol libian şi acest lucru este realizat mulţumită trădătorilor", a mai spus colonelul Gaddafi. "Dar poporul libian nu va permite Franţei să îi ia petrolul sau să lase Libia trădătorilor", a mai subliniat el, citat de agenţiile internaţionale, preluate de Agerpres. SCENARII Ce rămâne în urma lui Muammar Gaddafi Planurile preliminare ale unei eventuale administraţii post-Gaddafi prevăd, în primul rând, menţinerea unei bune părţi din infrastructura de securitate a actualului regim pentru a se evita situaţia din Irak care, după înlăturarea lui Saddam Hussein, a căzut pradă anarhiei. O astfel de unitate de elită, sprijinită logistic de statele arabe din Golful Persic, va asigura ordinea publică în Tripoli şi paza obiectivelor strategice, dar va fi autorizată, în egală măsură, să îi aresteze pe oficialii apropiaţi colonelului Gaddafi, potrivit acestor planuri citate de ziarul american "Washington Post";. De asemenea, sub supravegherea ONU, noile autorităţi provizorii de la Tripoli vor pregăti organizarea de alegeri libere în termen de opt luni de la data la care Muammar Gaddafi ar ceda puterea. Rebelii insistă însă că Tripoli nu va deveni un al doilea Bagdad şi scenă a jafurilor şi crimelor scăpate de sub control. "Noi nu suntem forţe de ocupaţie. Suntem libieni care îşi eliberează propria ţară. Asta este o diferenţă uriaşă", a explicat Abbas Milad, unul din comandanţii rebelilor. CITIŢI ŞI:

  • Tripoli se teme de raiduri NATO la frontiera cu Tunisia
  • Insurgenţii fac planuri pe hârtie. VEZI cum arată Libia post Gaddafi 

Ne puteți urmări și pe Google News