Jaful la drumul mare, o reţetă din 1959. Atunci, oamenii lui Ioanid au fost executaţi

Jaful la drumul mare, o reţetă din 1959. Atunci, oamenii lui Ioanid au fost executaţi

Jaful care a avut loc astăzi, când o maşină care transporta 23 de kilograme de bijuterii de aur a fost jefuită pe Autostrada Bucureşti Piteşti, aduce aminte de un jaf celebru, petrecut acum mai bine de 50 de ani în România comunistă.

Jaful de astăzi a avut loc în apropierea kilometrului 80 al autostrăzii Bucureşti - Piteşti. Maşina mergea, fără escortă, la o prezentare în Sibiu. Jaful din 1959 - şase implicaţi, cinci executaţi În 1959, banda lui Ioanid formată din cinci intelectuali români cu origini evreieşti, a furat 1,6 milioane de lei dintr-o maşină blindată a Băncii Naţionale.

Securitatea a intrat pe fir, cei vinovaţi (Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Saşa Muşat şi Haralambie Obedeanu) fiind arestaţi în aproximativ două luni şi condamnaţi la moarte.

Toţi au fost executaţi, în secret, în 1960. Mai puţin Sevianu, care a fost iertată deoarece era mamă. A fost chiar eliberată, în 1964, fiind absolvită de pedeapsa cu moartea graţie unei amnistii. În 1970, ea a plecat în Israel. Jafuri celebre în lume Cel mai mare jaf cunoscut până acum a avut loc în luna martie 2003, când Banca Centrală din Irak a fost "uşurată" de aproape un miliard de dolari. În Europa, un jaf uimitor a avut loc în 1987, când hoţii au reuşit, la capătul unei acţiuni fulger, să fugă cu 60 de milioane de lire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jaful din Irak - banii erau ascunşi în pereţii palatului lui Saddam Hussein

În luna martie 2003, luna în care Statele Unite au început bombardamentele în Bagdad, aproape un miliard de dolari erau furaţi de la Banca Centrală din Irak.

650 dintre cele peste 900 de milioane de dolari care au dispărut au fost găsite ulterior de trupele americane. Banii erau ascunşi în pereţii palatului fostului preşedintele irakian Saddam Hussein.

Mai mult, managerul general al băncii Rafidain, cea mai mare din Irak, susţine că tot atunci au mai fost furaţi 250 de milioane de dolari şi 18 miliarde de dinari irakieni.

În acelaşi an, un bileţel dovedea că Saddam Hussein hotărâse retragerea banilor şi suma îi era acordată fiului său Qusay. Banii au fost încărcaţi în camioane în aproximativ patru ore de apropiaţii lui Qusay. Qusay a fost ucis ulterior de armata americană, în timpul unei lupte.

Jaful secolului XX, în Anglia

La 12 iulie 1987, doi bărbaţi furau circa 60 de milioane de lire sterline dintr-un aşa-numit centru de depozitare sigură din apropierea Londrei. Infractorii au intrat în sediu şi au spus că vor să închirieze o cutie pentru a-şi depozita bunurile. Apoi, au scos armele şi l-au ameninţat cu moartea pe managerul unităţii.

Unul dintre bărbaţi a ieşit din sediu, punând în faţă o pancartă care anunţa că banca este închisă temporar.

După jaf, poliţiştii au găsit însă o pată de sânge la locul faptei, destul pentru a realiza că unul dintre autorii jafului este Valerio Viccei, cel căutat de poliţia italiană pentru 50 de astfel de infracţiuni în ţara natală.

Complicii lui au fost prinşi la 12 august 1987. Viccei a reuşit totuşi să fugă în America de Sud, fiind prins abia după întoarcerea în Anglia. Condamnat la 22 de ani de închisoare de autorităţile engleze, el a fost eliberat condiţionat în 1992. Deportat în Italia, a fost închis şi pentru infracţiunile comise aici, dar într-o închisoare cu regim deschis.

La 19 aprilie 2000, i-a fost permisă o eliberare de o zi. A încercat să scape cu ajutorul unui complice, dar a murit în schimbul de focuri cu poliţia. CITIŢI ŞI: Jaf pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. 23 de kilograme de aur au fost furate