Avocatul teroristului de la Oslo: Anders Breivik s-a drogat înaintea atacului. Crede că este în război

Avocatul teroristului de la Oslo: Anders Breivik s-a drogat înaintea atacului. Crede că este în război

Geir Lippestad, avocatul lui Anders Behring Breivik, a declarat astăzi că norvegianul era drogat în momentul în care a comis atacurile, pentru a se menține "vigilent, eficient și puternic". Evaluarea sănătăţii mintale a autorului atacurilor de vineri, din Norvegia, va fi făcută de psihiatri. Specialiștii consultați de BBC susțin că norvegianul suferă de o tulburare mintală profundă, iar manifestul de 1500 de pagini scris de Breivik este ”unul dintre cele mai înspăimântătoare documente” citite vreodată.

Potrivit apărătorului, norvegianul era "puțin surpins" că planul său a reușit. În acest moment, atacatorul consideră că "este în război" și este calm și calculat. Avocatul le-a mai spus jurnalistilor din Oslo că întregul dosar indică nebunia, însă este prea devreme pentru a se pronunța dacă aceasta va fi calea pe care o va urma în apărarea clientului său. Întrebat de jurnaliști dacă Breivik îi dă instrucțiuni privind strategia de apărare, avocatul a răspuns că "nu ar primi astfel de instrucțiuni" și că "cineva trebuie să îl reprezinte în instanță". Mai mult, avocatul Geir Lippestad a confirmat că este membru al Partidului Laburist, ținta indirectă a atacurilor lui Breivik, însă nu știe dacă agresorul este conștient de acest lucru. Avocatul a mai spus că familia agresorului nu a solicitat să îl vadă și că Breivik crede că "totul merge conform planului". Procurorii norvegieni ar putea schimba încadrarea faptelor lui Anders Behring Breivik, de la "terorism" la "crime împotriva umanității". În acest caz, pedeapsa ar crește de la 21 de ani la 30 de ani de închisoare. În ambele cazuri, sentința se poate prelungi cu până la 5 ani dacă există riscul ca faptele să se repete. Tulburări psihice După cum a precizat avocatul său, în timpul audierilor făcute la poliţie şi la tribunal, norvegianul a recunoscut asasinatele, dar nu a pledat vinovat, pentru că nu acceptă să răspundă penal pentru ele. Prin urmare, el nu crede că trebuie să fie pedepsit pentru ceea ce a făcut.

Profesorul Jeremy Coid, specialist în psihiatrie la Universitatea din Londra, a afirmat pentru BBC că e foarte probabil să existe o profundă tulburare mintală în cazul lui Breivik, cel mai probabil o psihoză paranoidă sau o tulburare delirantă. E posibil, totodată, să aibă o personalitate narcisistă pronunţată sau chiar o tulburare de personalitate schizoidă.

Breivik este, pe de altă parte, o persoană care are acumulată foarte multă mânie şi trebuie descoperită sursa acestei mânii, a explicat Coid. „A documentat totul”

Ne puteți urmări și pe Google News

Ian Stephen, specialist britanic în psihologie, spune că documentul de peste 1.500 de pagini scris de Breivik este unul dintre cele mai înfricoşătoare documente pe care le-a citit vreodată. "Este scris de un om care este extrem de meticulos în dezvoltarea filosofiei sale. El a documentat totul, în mod clar şi-a petrecut mult timp citind, făcând cercetări, căutând pe internet, citind cărţi şi şi-a formulat politica sa absolutistă de ură", a afirmă expertul.

Profesorul Jeremy Coid susține că un element cheie în stabilirea diagnosticului va fi dacă Breivik a avut prieteni apropiați, inclusiv o iubită. ”Aș vrea să văd dacă în trecut a avut prietenii normale și dacă starea sa mintală s-a detriorat de atunci. Dacă nu a avut astfel de prieteni, atunci poate vorbim despre cineva care se aseamănă cu Unabomber, care era rupt de societate”. mai spune specialistul. Potrivit unei alte informații apărute azi în presa britanică, în timpul masacrului, Anders Breivik ar fi ascultat la maximum melodia Lux Aeterna (Lord of the Rings), compusă de britanicul Clint Mansell. Cântecul este menționat și în manifestul său de 1.500 de pagini, considerându-l "incredibil de puternic". CITIȚI ȘI:

  • Cum s-a pregătit teroristul din Norvegia să ucidă zeci de oameni
  • Viața dublă a atacatorului de la Oslo: urmărea serialul ”True Blood” și cina săptămânal cu mama sa 
  • Incursiune în mintea „monstrului” extremist
  • Vlad Ţepeş, model pentru asasinul de la Oslo
  • „Anders Breivik este noul avatar al terorismului mondial”
  • Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase
  • Masacrul din Norvegia, plănuit încă din 2009 
  • Populismul, scânteie a tragediei de la Oslo
  • EXCLUSIV EVZ. Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia să fac totul pentru a-i salva"