Controale inutile în cluburile de pe litoral: "zgomotul este exasperant"

Controale inutile în cluburile de pe litoral: "zgomotul este exasperant"

Harababura de pe litoral, în care fiecare agent ecomonic face ce vrea în goana de a obţine profituri mari într-un sezon estival scurt, pare de nestăpânit.

Reprezentanţii ministerului Turismului îşi văd controalele compromise de legea prea blândă care nu le dă drept de sancţionare. Cei care pot da amenzi, în cazul neregulilor constatate, sunt doar autorităţile locale, în principal poliţia.

Aşa se face că la controlul de noaptea trecută, efectuat în patru cluburi de noapte din Eforie Nord, inspectorii de la turism, sănătate, ITM, poliţişti şi jandarmi, au fost pur şi simplu sfidaţi de angajaţii cărora li s-au cerut documentele firmei. Ba chiar unii au dat muzica la maximum, la sosirea organelor de control. Verificările au fost organizate în urma numeroaselor plângeri la 112, conform cărora, "zgomotul este exasperant şi nu ne putem odihni". În urma măsurătorilor sonometrice, “aparatul a înregistrat un nivel de peste 90 de decibeli cu 30 mai mult decât limita admisă, e periculos, poate duce la surzenie".

Inspectorii nu au putut aplica însă nicio acţiune. “Dacă nu ni se prezintă documentele, registrul unic de control, certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, certificate de clasificare emis de ministerul Turismului, ştampila firmei, actele de identitate ale proprietarului, nu putem lua măsuri, nu ne dă voie legea şi ei ştiu asta", explică reprezentantul ministerului Turismului Dorin Gherghina.

Amenzi între 30.000 şi 50.000 lei Singura măsură luată a fost o invitaţie scrisă pentru ca proprietarii cluburilor verificate să se prezinte luni cu documentele. Dacă în baza determinărilor efectuate de inspectorii sanitari, se constată că s-a depăşit nivelul de sunet, poliţia poate da amenzi de la 30.000 la 50.000 lei. Aşa că petrecăreţii s-au putut distra în continuare în bubuitul infernal al manelelor sau al muzicii house.

Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi pe cordonul dintre Eforie Nord şi Eforie Sud, unde, direct pe plajă, a fost amplasat un cort uriaş, “fără nicio aprobare" şi în fiecare weekend se organizează nunţi, botezuri şi alte evenimente. “Am aflat abia azi dimineaţă că turiştii de acolo, înnebuniţi de zgomotul asurzitor, au sunat la 112 exact când noi făceam controlul în Eforie Nord, aveam poliţiştii lângă şi nu mi-au spus nimic, e de neimaginat" , spune oficialul de la Turism.

El susţine că pe viitor, “vom modifica legislaţia, pentru ca să putem aplica direct sancţiunile, interesele locale ne împiedică să ne facem treaba". Se va propune, în plus, după modelul occidental, calibrarea aparaturii de determinare a nivelul de sunet până la un anumit număr de decibeli, se pune un sigiliu şi în acest fel muzica nu poate fi dată mai tare.

Ne puteți urmări și pe Google News