Repartizare licee 2011: În liceul la care s-a intrat cu cele mai mari medii au învăţat Brătianu, Regele Mihai şi Ion Iliescu
- Cristina Olivia Moldovan
- 12 iulie 2011, 15:52
În clasamentul celor mai mari medii de admitere, Colegiul Naţional Sfântul Sava este pe primul loc. Media ultimului admis a fost 9,60.
De-a lungul timpului, la “Sava" au învăţat şi au predat oameni care au marcat istoria României. Au fost elevi aici: C.A. Rosetti, Christian Tell, I.C. Brătianu, Constantin Lahovari, Ion. Gh. Duca, Nicolae Bălcescu, Take Ionescu şi au predat: Spiru Haret, Dimitrie Gusti, Eftimie Murgu, Grigore Moisil, Henri Coandă, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga, Anton Pann, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Bogdan P. Haşdeu, Camil Petrescu, Duiliu Zamfirescu, Eugen Ionesco, George Topârceanu, Gala Galaction, Ion Ghica, Tudor Arghezi, Nicolae Filimon etc.
Ion Iliescu şi Regele Mihai au învăţat la “Sava" Dintre contemporanii celebri care au învăţat la Colegiul Naţional Sfântul Sava se pot aminti: Regele MIhai I, Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu, Mircea Geoană.
Actualul Colegiu “Sava" funcţionează pe locul unde, în 1688, la iniţiativa stolnicului Constantin Cantacuzino, s-a creat Academia Domnească, la mănăstirea “Sfântu Sava". Era cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din Ţările Române, iar cursurile se ţinea în limbile clasice greacă şi latină. Poeţi, oameni de ştiinţă, diplomaţi au învăţat în acele vremuri la Academia Domnească, iar prestigiul instituţiei s-a păstrat până astăzi. Al patrulea an consecutiv „Sincer nu ştiam că am avut cele mai mari medii de admitere. Am fost anunţaţi de concurenţă, dacă pot spune aşa. Colegii de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova ne-au sunat să ne felicite. Atunci am aflat”, ne-a declarat profesorul George Cazacu, directorul colegiului. „Este pentru al patrulea an consecutiv când unitatea noastră obţine acest loc. Sincer nu credeam că şi anul acesta vom ocupa acest loc din simplu motiv că am scos mai multe locuri la admitere. Anul asta am avut nouă clase, asta înseamnă în jur de 270 de elevi”, ne-a mai explicat directorul. Topul liceelor dominat de Alianţa Colegiilor Centenare
Şi în această vară, elevii eminenţi s-au înscris cu precădere la liceele şi colegiile teoretice cu tradiţie în învăţământ. „În anul 2008 s-a înfiinţat Alianţa Colegiilor Centenare o asociaţie care cuprinde unităţile de învăţământ liceale cu o istorie de peste 100 de ani şi care sunt recunoscute pentru rezultatele bune. Am înfiinţat asociaţia pentru a susţine învăţământul de elită din România. La admiterea din 2010 din primele 50 de licee, 32 făceau parte din această alianţă. Anul acesta cred că sunt în jur de 40. Din primele 12, doar două licee nu fac parte din acest grup”, ne-a mai explicat George Cazacu. Cu toate acestea, directorul bucureştean se teme că învăţământul liceal de elită este în pericol. „Dacă în viitor se va dori generalizarea învăţământului din România şi tratarea după aceleaşi criterii a unităţilor de învăţământ se va risca să se piardă învăţământul liceal de elită. Aceste licee denumite de elită pregătesc liderii de mâine ai ţării şi nu numai pentru că sunt foarte mulţi absolvenţi care aleg să plece în străinătate”, a mai adăugat directorul.
„În liceu se defineşte personalitatea”
Acesta mai consideră că liceele de elită sunt singurele care mai menţin standardul de calitate din învăţământul autohton. „Dacă în Marea Britanie spre exemplul, personalitatea unui om este dată în facultate, la noi centrele universitare au fost făcute varză, cel puţin în ultimii ani. Aşa că în liceu se defineşte personalitatea unui om”, a mai adăugat Cazacu.
„În viitor, admiterea organizată în liceu ar trebui să reprezinte 50% din media de concurs”
Modificările aduse de legile învăţământului vor atinge şi admiterea în liceu. Astfel, peste patru ani unităţile liceale vor putea organiza concurs de admitere. Notele de la aceste concursuri vor constitui 30% din media de admitere. „Cred că pondere concursului ar trebui să crească până la 50%. Sunt mulţi elevi valoroşi, intelectual vorbind, care în timpul şcolii generale nu învăţă constant, dar sunt elevi de foarte bună calitate. Ar trebui să li se dea şi acestora o şansă de a intră la licee bune”, este de părere George Cazacu. Despre Colegiul Naţional "Sfântul Sava"
- un număr de 30-40 de elevi din provincie au intrat la admitere la această unitate de învăţământ - 98% este procentul de promovabilitate a Bacalaureatului în acest an - toţi absolvenţii examenului de maturitate reusesc să intre la facultate