Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate

Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate

„Italia trebuie să trimită un semnal puternic prin acceptarea unui buget de criză, care să acopere nevoia de austeritate şi consolidare. Am încredere deplină că guvernul italian va adopta exact un astfel de buget”, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, în contextul în care oficialii UE încearcă să liniștească temerile statelor din zona euro privind riscul extinderii criza datoriei publice.

Merkel a precizat că a discutat deja telefonic despre această chestiune cu premierul italian Silvio Berlusconi. Instabilitatea din zona euro a provocat un adevărat haos pe burse. Investitorii se tem că situaţia din Grecia s-ar putea extinde şi în alte state, iar Italia e considerată cea mai vulnerabilă, notează EUObserver.

Cu datorii de circa 1.900 de miliarde de euro și cu un scandal de corupție care afectează guvernul, Italia a intrat pe lista neagră a investitorilor. Datoria publică a Italiei este a doua ca volum din Zona Euro, după Grecia.

În urma discuției cu Berlusconi, cancelarul german a mai spus că speră ca Italia să aprobe un buget ”care să ţină cont de nevoia de cumpătare şi de consolidare". Un purtător de cuvânt al executivului de la Berlin declara, ieri, că Berlinul este pe deplin încrezător că Italia va lua măsurile de austeritate necesare şi nu va fi nevoie de extinderea Fondului de salvare european. Frattini: e un „atac speculativ” Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a denunţat un „atac pur speculativ” al pieţelor împotriva Italiei şi a susţinut că ţara sa are soliditate financiară, într-un interviu apărut azi în cotidianul „La Repubblica”, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un atac pur speculativ deoarece băncile noastre merg mai bine decât cele ale altor ţări, nu avem bula imobiliară spaniolă sau bula financiară irlandeză şi nu avem finanţele publice ale Greciei”, a declarat Frattini. Pentru a oferi noi asigurări, ministrul a subliniat nevoia ca planul de austeritate aprobat de guvern la 30 iunie să fie adoptat de Parlament „până la 31 iulie”, făcând apel la opoziţie să nu depună „500 de amendamente”.

Răspunzând apelului solemn al preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, la „coeziune naţională”, opoziţia a dat asigurări că nu va obstrucţiona adoptarea planului înaintea vacanţei de vară.

Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro trebuie să permită Italiei să atingă un echilibru bugetar în 2014, în condiţiile în care deficitul său bugetar a ajuns la 4,6% din PIB în 2010.