Israelul și Libanul își dispută două importante zăcăminte de hidrocarburi

Israelul și Libanul își dispută două importante zăcăminte de hidrocarburi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi că linia de demarcație a frontierelor maritime trasată de Liban coboară cu mult la sud față de cea recunoscută de Israel, într-un nou schimb de replici între Ierusalim și Beirut legat de revendicarea a două importante zăcăminte de gaze descoperite în subsolul Mediteranei, scrie ziarul Haaretz.

Netanyahu a făcut aceste remarci în timpul unei ședințe de guvern convocată cu câteva zile înainte ca statul evreu să depună la ONU propriile coordonate privind frontiera economică cu Libanul. „Libanul, la presiunea Hezbollah, caută motive de ceartă”, a adăugat în acest context şi ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

Anul trecut, în august, guvernul de la Beirut a înaintat Națiunilor Unite propria versiune a liniei de demarcație a zonei economice exclusive care a fost acceptată și de Statele Unite. Propunerea libaneză nu include însă și cele două zăcăminte botezate Tamar și Leviatan.

Importante zăcăminte de gaze, Tamar şi Leviatan, au fost descoperite în 2010 la 130 km în largul portului Haifa (Israel) la o adâncime de peste 1.600 metri. Este vorba despre cele mai importante rezerve de hidrocarburi descoperite în ultimii zece ani la nivel mondial.

Libanul nu va renunţa la drepturile sale maritime, a avertizat astăzi ministrul libanez al Eenergiei Gebrane Bassil, după anunţul Israelului că va prezenta ONU graniţa zonei sale economice exclusive în Marea Mediterană, care a acuzat de asemenea Beirutul că atentează la spaţiul său maritim, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit ministrului libanez, acuzaţiile israeliene sunt „preludiul unei agresiuni din partea Israelului cu care ne-am obişnuit, agresiuni împotriva spaţiului nostru maritim, aerian şi terestru, iar acum şi împotriva drepturilor noastre la petrol și gaze”.

Ne puteți urmări și pe Google News