SUA ar putea înarma Filipine, pe fondul unei dispute teritoriale cu China

SUA ar putea înarma Filipine, pe fondul unei dispute teritoriale cu China

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a dat asigurări că Statele Unite vor asigura protecţie Filipinelor pe fondul unei aprige dispute teritoriale cu China prin livrarea de armament guvernului de la Manila, relatează BBC.

Clinton a făcut aceste declaraţii după o întîlnire cu omologul său filipinez Albert del Rosario. Oficialul american a subliniat că Washingtonul îşi va onora angajamentul asumat prin acordul militar semnat în 1951 şi va pune la dispoziţie statului Filipine armament la un preţ acceptabil.

Mai multe state asiatice revendică două arhipelaguri din Marea Chinei de Sud, Paracels şi Spratlys, în apropierea cărora aui fost descoperite recent numeroase zăcăminte de petrol şi care se află pe importante rute maritime. Mai multe incidente navale au avut loc în ultimele săptămâni între China şi Vietnam, două dintre ţările implicate în această dispută, fapt ce a determinat marina militară vietnamenză să demareze manevre militare.

Deşi a subliniat că SUA nu iau partea niciuneia dintre părţile implicate în această dispută, Clinton a precizat că Washingtonul ia în serios îngrijorările formulate de guvernul din fosta colonie americană.

Filipine au acuzat China de hărţuire după ce navele sale au pătruns în apele teritoriale filipineze de nouă ori din luna februarie. Beijingul a avertizat însă SUA să nu se implice în această dispută pe care a calificat-o drept o problemă regională.

În pofida avertismentului Chinei, armata americană şi cea filipineză vor organiza săptămâna viitoare manevre militare comune. Pentagonul oferă de asemenea asistenţă militară guvernului de la Manila pentru a combate insurgenţa islamistă din arhipelag.

Ne puteți urmări și pe Google News