Grecia: Premierul l-a schimbat pe ministrul de Finanțe. VEZI cu cine

Grecia: Premierul l-a schimbat pe ministrul de Finanțe. VEZI cu cine

Primul ministru grec Georgios Papandreou l-a numit, în această dimineață, pe Evangelos Venizelos în postul de ministrul al Finanțelor. Șeful guvernului l-a înlocuit astfel pe Georgios Papaconstantinou, care va prelua portofoliul Mediului, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului.

Aceasta este prima schimbare în Cabinetul de la Atena, după ce premierul Papandreou anunța miercuri că va remania guvernul.

 Venizelos, în vîrstă de 54 ani, va trebui să combată criza financiară care afectează Grecia și să negiocieze cu UE și FMI. Până la preluarea portofoliului Finanțelor, Venizelos a fost ministru al apărării, precizează „Le Figaro”.

Presat de protestele populaţiei şi de demisiile din partidul socialist din care face parte, premierul a anunțat în urmă cu două zile că se pregăteşte să remanieze guvernul şi pune la cale un plan draconic de austeritate prin care să îndeplineasă condiţiile impuse de FMI şi UE. Evangelos Venizelos, care a încercat, fără succes, să câştige şefia partidului socialist împotriva lui Papandreou în 2007, devine astfel noua piesă grea a unui guvern restrâns în care numărul de secretari de stat a fost redus. Originar din cel de-al doilea oraş al ţării, Salonic, acest constituţionalist care şi-a făcut o parte din studii în Franţa a condus pregătirile din Grecia pentru Jocurile Olimpice din 2004. Dificultăţi în serie Mii de persoane au manifestat miercuri la Atena față de măsurile de austeritate , constând în special în majorări ale impozitelor şi în privatizări masive. Mii de oameni au manifestat și la Tesalonic. În plus, Agenţia Standard & Poor's a redus ratingul de credit al Greciei, până la nivelul cel mai scăzut din întreaga lume. Guvernul grec a explicat că reducerea ratingului de la B la CCC ignoră eforturile pe care le face executivul de la Atena pentru a asigura finanţarea externă.

Ne puteți urmări și pe Google News