Cum a încercat Traian Băsescu să convingă businessmenii britanici să vină în România

Cum a încercat Traian Băsescu să convingă businessmenii britanici să vină în România

Cu un speech liber, direct în limba engleză, preşedintele Traian Băsescu a pledat azi în faţa oamenilor de afaceri din Marea Britanie cu scopul de a-i convinge să investească în România. Întâlnirea a avut loc la Guildhall, în centrul financiar al Londrei, cunoscut ca "The City of London". Ieşirea din recesiune, prevederile noului Cod al Muncii, acordul cu FMI şi reducerea cheltuielilor din aparatul administrativ au constituit argumentele folosite de șeful statului pentru atragerea investitorilor.

Preşedintele le-a vorbit despre schimbările legislative cu privire la Codul Muncii, despre acordul cu FMI, dar şi despre reducerea cheltuielilor cu aparatul administrativ şi, implicit, "diminuarea birocraţiei". În acest context, şeful statului a vorbit despre posibilitatea ca firmele să facă electronic raportările la finanţe, fără a mai fi nevoie să se deplaseze fizic.

Traian Băsescu a vorbit de faptul prin noul Cod al Muncii angajatorii care au mai mult de cinci muncitori la negru “merg direct la închisoare", dar şi despre faptul că "nu vor mai exista contracte colective de muncă la nivel naţional".

"Am făcut un nou acord cu FMI pe următorii doi. Este un acord preventiv pentru a evita politicile populiste în anii electorali ce vor urma", a spus preşedintele, reamintind că guvernul Tăriceanu a avut o abordare populistă şi consumeristă în perioada 2007-2008, dar nota de plată a venit în contul celor care i-au succedat la guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Tehnic am ieşit din recesiune", le-a spus preşedintele prezentându-le datele despre revenirea PIB-ului în ultimele două semestre. Preşedintele a vorbit de obiectivul guvernului privind consolidarea fiscală şi reducerea deficitului bugetar în 2012 la 3%.

Preşedintele a dat asigurări că România, chiar dacă nu va intra în zona euro în 2015 va îndeplini toate criteriile pentru a fi în această zonă. Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri britanici despre intenţia de a privatiza managementul regiilor autonome.

"Investiţiile şi modernizarea sunt calea către o economie solidă, nu consumerismul", le-a spus Traian Băsescu care a subliniat că România a învăţat trei lecţii din criza economică.

Una este accea că un stat prea costisitor este nefuncţional şi vulnerabil în faţa crizei. A doua, că politicile de protecţie socială trebuie orientate către cei care au nevoie. Cea de-a treia lecţie priveşte necesitatea de a investi în modernizarea statului şi în dezvoltarea ţării.

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat ieri şi azi la Londra într-o vizită oficială la invitaţia Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii.

Ieri, preşedintele s-a întâlnit cu premierul britanic Davi Cameron. Ulterior a susţinut o alocuţiune la universitatea "London School of Economics and Political Science" după care a avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Marea Britanie.