Scenariile lui Adriean Videanu: CAS reduse la 41%, salariu minim de 800 lei

Scenariile lui Adriean Videanu: CAS reduse la 41%, salariu minim de 800 lei

Democrat-liberalul Adriean Videanu, fost ministru al economiei, a afirmat astăzi că nivelul contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajatori poate fi redus până la 41%, iar această măsură va fi discutată la următoarea misiune a FMI în România.

Totodată, corelat cu scăderea CAS de la 44,4% la 41%, salariul minim poate fi majorat de la 670 la 800 de lei, astfel încât impactul reducerii contribuţiilor să fie zero asupra bugetului consolidat, a adăugat Videanu, potrivit Agerpres.

El a precizat că Guvernul lucrează în prezent la reducerea contribuţiilor sociale.

"Impozitarea pe muncă este foarte mare. Va trebui în viitorul apropiat să găsim un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea proprietăţii, care este insuficient de impozitată în România, în detrimentul muncii. Guvernul evaluează în momentul de faţă reducerea contribuţiilor", a menţionat Videanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, această măsură este cuprinsă în memoradumul cu FMI, numai că nivelul de reducere a contribuţiilor trebuie stabilit astfel încât să nu producă dezechilibre majore în bugetul consolidat.

Cotă unică mai mică

Măsura de reducere a CAS pentru angajatori de la 44 la 41%, dar și majorarea salariului minim brut până la 800 lei au fost aprobate la nivelul Coaliției la începutul lunii aprilie, potrivit surselor EVZ. Tot atunci, s-a agreat reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12-14%. "Trebuie cuplată reducerea CAS cu scăderea cotei unice, pentru a avea o relaxare-șoc. Compensarea golului de venit s-ar face prin majorarea salariului minim", ne-au declarat surse din Coaliție.   Impozitele pe proprietate, reevaluate Fostul ministru consideră că reducerea CAS nu depinde de creşterea impozitelor, dar în momentul de faţă, la nivelul Comisiei Naţionale de Strategie se evaluează care este raportul între impozitul pe proprietate şi impozitul pe muncă.

"Tot ce înseamnă proprietate în România, în momentul de faţă, va fi evaluat, plecând de la terenurile agricole, terenurile proprietate personală, proprietăţile individuale. Trebuie să realizăm un echilibru între deţinătorii de proprietate şi cei care muncesc. Este un pic dezechilibrată impozitarea în România", a mai spus Videanu.

FMI nu ia în calcul reducerea CAS în 2011 Măsurile de reducere a CAS și cotei unice în acest an, dar și de majorare a salariului minim urmau să intre și în analiza Guvernului și ar fi trebuit să se aplice, în viziunea Coaliției, de la 1 iulie. Termenul fusese avansat și de fostul ministrul Muncii, Ioan Botiș. Pe de altă parte, nici măcar reducerea CAS nu a fost luată în discuție de membrii FMI la ultima vizită efectuată în București, încheiată pe 11 mai. Mai mult, președintele Traian Băsescu a declarat că, în viziunea sa, o astfel de măsură nu se va putea aplica din acest an. Reducerea CAS, însă cu 5 puncte procentuale, este prevăzută și în programul economic al USL, criticat însă de Adriean Videanu. În opinia liderului PDL, dacă programul economic al USL ar fi pus în practică, ar produce un deficit bugetar de 4% din PIB în 2012, respectiv un minus de 5,5 miliarde de euro. Adriean Videanu a susţinut că cel mai mare impact l-ar avea reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, fapt care ar afecta bugetul de stat cu -0,8%.