Salariul minim al unui angajat din sectorul siderurgic ar putea fi diferit, din toamnă, de cel al unui muncitor care lucrează în construcţii.
Confederaţiile sindicale au propus, vineri, în cadrul Comisiei de dialog social, împărţirea economiei româneşti în 39 de sectoare de activitate.
Potrivit vicepreşedintelui sindicatului „Cartel Alfa”, Petru Dandea, reprezentaţii Ministerului Muncii, instituţie condusă de ministrul interimar Emil Boc, au sugerat că, în următoarele zile, propunerea va fi analizată de specialiştii ministerului împreună cu reprezentanţii a cinci confederaţii sindicale.
Angajaţii din IT şi domeniul bancar, cel mai bine plătiţi
„Guvernul va identifica cel mai mic salariu şi îl va declara salariu minim pe economie. Este posibil ca primele contracte sectoriale să fie încheiate în toamnă”, a explicat Dandea.
Dacă ideea va fi pusă în practică, România va avea 40 de salarii minime, câte unul pentru fiecare sector şi unul în sistemul bugetar. Cei mai mulţi angajaţi, aproximativ 700.000, lucrează în comerţ, în timp ce cel mai mic sector are 35.000.
În ceea ce priveşte valoarea salariilor, cei mai bine plăţiţi sunt cei din domenile IT&C, bancar, farmaceutic şi marketing, potrivit specialiştilor în resurse umane. Pe de altă parte, cele mai mici salarii sunt cele din producţie, turism şi agricultură.
În prezent, în România sunt două salarii minime pe ecomonie: 670 de lei, cel propus de Guvern, şi 710 lei, prevăzut în Contractul Colectiv de muncă unic la nivel naţional.