Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR

Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR

MINISTRUL GABRIEL OPREA DĂ SEMNALUL UNEI MIȘCĂRI-BOMBĂ ÎN POLITICĂ. Gabriel Oprea, ministru al apărării şi preşedinte executiv al UNPR, speră să ia 10% în alegerile din 2012.

Ministrul apărării, generalul Gabriel Oprea, afirmă într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", că Dan Diaconescu este binevenit în UNPR, întrucât este un om care pune pe primul plan "interesul naţional, pacea socială şi valorile de centru stânga". Oprea susţine că spre UNPR vor mai veni şi personalităţi din PSD, iar partidul pe care-l conduce va obţine la alegeri "cel puţin 10%". Potrivit ministrului apărării, actuala coaliţie majoritară, formată din PDL, UDMR şi UNPR, va rămâne la guvernare şi după 2012.

EVZ: La aniversarea unui an de la înfiinţarea UNPR l-aţi invitat şi pe Dan Diaconescu. Aveţi în vedere o colaborare cu partidul pe care îl conduce sau cu Domnia Sa? Gabriel Oprea: Nu ştiu exact care e situaţia partidului său, dar despre Dan Diaconescu pot spune că este un om care îmbrăţişează aceleaşi valori ca şi noi, care susţine taxarea averilor mari şi foarte mari şi pe care îl cunosc de mult timp. Din punctul nostru de vedere, pot spune doar că UNPR are uşile deschise pentru toţi cei care pun pe primul loc interesul naţional, pacea socială şi valorile de centru-stânga. Iar Dan Diaconescu este un astfel de om.

Recent s-a alăturat UNPR şi primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. De asemenea, mulţi primari din ţară - de exemplu cei din Olt - şi-au declarat susţinerea pentru UNPR. Cum i-aţi convins? Oamenii serioşi găsesc mereu un drum comun. Îl cunosc pe domnul primar încă din vremea când eram prefectul Capitalei, iar când am preluat Administraţia, ca ministru, am avut o colaborare foarte bună. Domnul Mircia Muntean este un primar experimentat, la fel cum sunt mulţi edili şi consilieri care şi-au declarat susţinerea pentru partidul nostru.

Avem în partid oameni serioşi care deţin funcţii în administraţie - Neculai Onţanu, Constantin Simirad, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Florentin Pandele, primarul de la Voluntari, Dragu de la Călăraşi. Pe aceşti oameni nu ai cum să-i convingi altfel decât prin conduita politică pe care o ai. UNPR a arătat că ştie să fie ferm şi corect în acelaşi timp, că îşi urmează drumul cu hotărâre şi că îşi atinge obiectivele propuse. Asta contează mult pentru un primar şi pentru un om politic. Să ştie că are colegi de cuvânt şi de încredere.

PSD v-a acuzat că primarii respectivi îşi declară susţinerea pentru UNPR doar pentru a primi fonduri... Este o minciună. Această minciună a fost lansată ca să ascundă un adevăr incomod pentru şefii PSD. Şi anume, că le fuge pământul de sub picioare. PSD pluteşte în derivă şi a ajuns în această situaţie din cauza noii conduceri, aleasă la congresul de anul trecut.

Oamenii oneşti şi serioşi din PSD s-au săturat de capriciile şefilor. Nu vor să fie servitori în propriul partid, nu vor să fie executanţi ai ordinelor absurde de la Bucureşti, nu vor să renunţe la valorile în care cred şi nu pot trece pur şi simplu de la stânga politicii la dreapta.

Credeţi că vor mai veni şi alţi oameni din PSD la UNPR? Categoric.

De ce credeţi acest lucru? Din păcate, oameni de calitate vor fi sacrificaţi de conducerea PSD în aranjamente făcute la Bucureşti. Ce credeţi că este toată această poveste cu sondajele? Cei de la centru vor să-i tragă pe sfoară pe cei din teritoriu.

USL, un balon de săpun

Credeţi că USL se va rupe? USL este un balon de săpun. Destrămarea sa e doar o chestiune de timp. Are USL şanse să obţină peste 50% în locale şi în parlamentare? Nu. Abia au 50% în propriile sondaje de opinie. Nu au unde să crească. În schimb, au unde să scadă, pentru că oamenii îşi dau seama că USL egal demagogie.

V-a afectat faptul că unii dintre cei care conduc PSD au spus că aţi fi trădat partidul? Uman da, politic nu. Uman, pentru că este o minciună repetată de oameni pe care îi credeam demni şi corecţi. Eu nu am trădat partidul, ci am fost nevoit să plec atunci când am avut de ales între principiile mele şi comanda de la partid. Nu am vrut să pun în guvern exponenţi ai crimei organizate. Am plecat de la putere direct în opoziţie. Am demisionat din toate funcţiile din partid, inclusiv din cea de ministru de interne şi am pornit pe un drum nou. Am fost primul parlamentar independent, al doilea a fost senatorul Anghel Iordănescu.

Cei care se dau astăzi lupi moralişti să-şi amintească în primul rând cum a luat fiinţă PSD. În 1992, au plecat din sediul din Modrogan, din FSN şi au făcut alt partid deşi erau aleşi pe liste. Nimeni nu le-a spus să renunţe la mandat, nimeni nu i-a făcut trădători. În schimb, noi am fost aleşi uninominal şi am rămas la doctrina şi principiile noastre. Nici măcar curtea din Kiseleff nu am părăsit-o, iar sediul UNPR este lipit de cel al PSD.

Victor Ponta, al cărui copil l-aţi botezat, vă atacă în mod constant... Cu Victor Ponta am fost prieten, l-am ajutat şi în partid, şi în viaţă. Eu am plecat de la guvernare în opoziţie. Victor Ponta a rămas în guvern. Eu am mers pe alt drum pentru principiile mele. El a vrut să plece din PSD din interes. Evident, nimeni nu putea să-i garanteze că va fi ministru al justiţiei, aşa că a rămas în partid. Eu am ascultat întotdeauna doar de propria conştiinţă. Victor Ponta a ajuns să asculte până şi ordinele unor directori de televiziune. Acesta este omul...

UNPR va lua 10% în 2012

Care este obiectivul UNPR la proximele alegeri? Vrem să obţinem cel puţin 10% în alegerile locale şi parlamentare şi să participăm la guvernare şi după alegeri.

Veţi candida pe liste proprii sau se va merge pe o alianţă? Este prea devreme pentru strategii electorale. Vă pot spune însă că, în situaţia actuală, UNPR are capacitatea de a atinge obiectivul de 10% în alegeri.

Vedeţi posibilă şi după 2012 actuala formulă politică, PDL alături de UDMR şi UNPR? Nu numai că o văd posibilă, ci sunt convins că actuala Coaliţie va fi la guvernare şi după 2012. Pentru că oamenii vor discerne, vor înţelege cine a stat la greu, luând măsuri clar nepopulare, dar necesare pentru ca România să nu se prăbuşească din cauza crizei economice mondiale. Sunt ţări din zona Euro care au luat măsuri şi mai dure. Iar România s-a echilibrat, este dată exemplu de către organizaţiile internaţionale, ca stat care a reuşit să implementeze reformele importante. Încet, dar sigur, ne redresăm. Sunt convins că vom câştiga alegerile.

ATACURI COMANDATE

"Nu mă tem, nu am nimic de ascuns"

Jurnalistul Stelian Negrea a dezvăluit, recent, practicile din trustul Intact. Printre altele, acesta a spus că una dintre ţintele indicate de patronat ar fi fost şi Neculai Onţanu. V-aţi simţit luat în vizor de Antene? Ca ministru e normal ca presa să urmărească tot ce faci şi ce spui. Cu toate acestea, nu ştiu dacă a fost vorba despre o comandă din partea lui Dan Voiculescu sau din partea altor patroni de presă. Nici nu mă interesează. Nu am nimic de ascuns şi nu mă tem de nimeni.

Am fost de trei ori numit ministru în zone extrem de sensibile pentru securitatea statului. Dacă asupra mea ar fi planat cea mai mică bănuială, vă asigur că nu aş fi ajuns în aceste funcţii.

Au existat comentarii referitoare la averea dumneavoastră, în condiţiile în care, spun jurnaliştii de la Intact, lucraţi la stat. Mi-am construit averea înainte să intru în politică. În perioada 1993-2000 am activat în privat. Am făcut nişte investiţii, împreună cu Anghel Iordănescu. Din 2001, când am fost numit preşedintele Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, am ieşit din toate societăţile. Mi-am făcut publică averea primul, în 2002 - eram prefect, când nu era obligatorie declararea averilor, printr-o declaraţie la Mediafax. Tot ce am construit este public şi transparent, în declaraţiile de avere.

Declaraţia lui Băsescu, din 2004, cu mafia din PSD la care se face referire, suna astfel: "Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Dan Matei Agathon, Şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Cozmâncă, Muşetescu, Văcăroiu, BRS-ul, Doru Tărăcilă, Ioan Talpeş, "afacerea Matzer", nucleul. Pilonii corupţiei PSD au rămas în picioare. La ei trebuie adăugată şi mafia personală a premierului Adrian Năstase - Bejinariu, Blănculescu, Rovana Plumb, Gabi Oprea". Asta spunea în 2004 candidatul Băsescu. Mulţi reiau insistent ideea că Băsescu v-ar fi numit şef al mafiei personale a lui Năstase. E un capitol închis. Au fost declaraţii de campanie, le-am lămurit. Nici nu eram eu o ţintă pe atunci. În 2004 abia intrasem în politică, alături de bunul meu prieten Anghel Iordănescu.

Recent, aţi declarat că Traian Băsescu este "bărbat de stat". Am spus exact ceea ce gândesc. După care un jurnalist m-a întrebat dacă tot aşa îl vedeam şi când m-a făcut şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase. Le-am spus jurnaliştilor că preşedintele nu a spus niciodată asta despre mine. SPRIJIN POLITIC

Susţinem guvernul pentru că aşa e bine pentru România

Pe cine susţineţi în competiţia din PDL? Îi cunosc bine şi pe Boc, şi pe Blaga. Am lucrat foarte bine cu Blaga, în perioada în care a fost ministru de interne. Niciodată MApN şi MAI nu au avut o colaborare atât de bună ca în acea perioadă.

Despre Boc am declarat că este cel mai cinstit prim-ministru pe care l-a avut România. Şi-a asumat conducerea guvernului într-o perioadă deosebit de dificilă şi a luat măsuri dure, dar necesare. Istoria va recunoaşte acest lucru, sunt convins.

Sunt politicieni serioşi, cu putere de muncă şi cu principii solide. Dar este treaba membrilor PDL să-şi aleagă conducerea. UNPR va colabora la fel de bine cu PDL şi după 14 mai, indiferent cine va fi ales preşedinte.

Aţi simţit că sunteţi nedreptăţiţi atunci când Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu nu au primit portofoliile Muncii şi, respectiv, Externelor sau Justiţiei? Nu am intrat în guvern pentru funcţii. Dacă voiam funcţii, probabil că am fi rămas cu toţii în PSD. Sau aş fi rămas ministru de interne, nu aş fi demisionat. Atât eu, cât şi Marian Sârbu, Cristi Diaconescu şi toţi colegii din UNPR susţinem guvernul pentru că aşa e bine pentru România. Chiar dacă plătim un cost electoral, am considerat că menţinerea stabilităţii politice este o chestiune de interes naţional şi am tratat-o ca atare.

Consideraţi că decizia de a susţine guvernul Boc a fost corectă? Da. Am făcut ceea ce orice om politic responsabil era dator să facă. Am adus stabilitate într-un moment de criză. Fără stabilitate, fără un premier şi preşedinte cu viziune şi curaj, România ar fi ajuns în prăpastie, aşa cum sunt alte ţări din Europa.

Cum caracterizaţi colaborarea actuală cu PDL şi UDMR? Au existat şi momente mai dificile, dar au fost depăşite prin dialog. "Am făcut ceea ce orice om politic responsabil era dator să facă. Fără stabilitate, fără un premier şi preşedinte cu viziune şi curaj, România ar fi ajuns în prăpastie, aşa cum sunt alte ţări din Europa." GABRIEL OPREA, preşedintele UNPR PROTECŢIE

"UNPR se opune, de principiu, disponibilizărilor colective din companiile de stat. Nu aceasta trebuie să fie soluţia"

De ce a fost necesară amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriul României? România are în acest moment cel mai înalt grad de securitate din istoria sa. Este o reuşită majoră politică, diplomatică şi strategică şi, evident, un moment de referinţă pentru România. Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva cuiva, ci este menit să asigure securitatea întregii regiuni în faţa posibilelor ameninţări.

Dar cum apreciaţi îngrijorările unor reprezentanţi ai Moscovei? Declaraţiile şi răspunsurile la acestea ţin de domeniul diplomaţiei. Ceea ce pot spune ca ministru al apărării este că îngrijorăriile de acest tip nu sunt justificate.

Care este stadiul negocierilor privind instalarea scutului şi când vor fi efectuate primele teste? Preşedintele Traian Băsescu a prezentat recent toate detaliile care pot fi prezentate public în acest moment. Nu pot să adaug nimic.

Cum comentaţi situaţia militarilor români în Afganistan? Ca militar şi ca român, nu privesc nici cu detaşare şi nici cu resemnare pierderile pe care România le-a suferit în misiunile militare externe. Cunosc suferinţele prin care trec familiile militarilor noştri şi noi, cei din minister, suferim alături de ele. România va fi mereu recunoscătoare eroilor săi, iar familiile rămase în urmă vor avea parte întotdeauna de tot sprijinul Armatei, indiferent de cine va fi ministrul apărării.

Va ieşi România din criză în acest an? Greul a trecut. Încep să apară roadele măsurilor ferme luate anul trecut. Cifrele arată semne de însănătoşire. Va mai trece probabil un timp până când această redresare se va simţi în buzunarele oamenilor.

Vor exista disponibilizări în 2011? Soluţia pentru limitarea pierderilor este profesionalizarea managementului companiilor de stat, nu reducerea numărului de angajaţi. De cele mai multe ori companiile de stat au probleme pentru că nu au probabil cel mai bun management, nu pentru că au prea mulţi angajaţi. UNPR se opune, de principiu, disponibilizărilor colective şi consideră că nu aceasta trebuie să fie soluţia pentru salvarea companiilor de stat.

Ce angajamente şi-a asumat guvernul în noul acord cu FMI? Guvernul şi-a asumat continuarea reformelor economice. Trebuie să continuăm şi să nu cădem în capcana populismului. Guvernul face ce trebuie pentru a consolida economia.