Crin Antonescu şi "intelectualii lui Traian Băsescu", în duel

Crin Antonescu şi "intelectualii lui Traian Băsescu", în duel

Liderul PNL i-a acuzat pe Vladimir Tismăneanu şi pe Andrei Pleşu că au fost membri PCR.

Războiul deschis dintre Crin Antonescu şi aşanumiţii intelectuali ai lui Traian Băsescu s-a consumat într-un nou act, sâmbătă. Liderul PNL, într-un discurs ţinut în faţa a sute de tineri liberali, i-a pus în aceeaşi oală cu politicienii de la putere pe Vladimir Tismăneanu şi Andrei Pleşu, acuzându-i în acelaşi timp că au fost membri PCR.

"Nu eu, nici Victor Ponta sau Daniel Constantin, nu am fost membri ai PCR cum au fost Traian Băsescu, Emil Boc, Andrei Pleşu sau Vladimir Tismăneanu", a spus Antonescu. Atacul a continuat.

"Nu eu m-am adresat memoriei slujitoare a fostei Securităţi, ci Andrei Pleşu. Nu eu am fost apostol al filosofiei marxiste până când a fugit din ţară, ci Vladimir Tismăneanu. Nu putem să acceptăm în faţa oamenilor care vor să cunoască istoria ţării lor lecţii de antomunism de la Băsescu, Boc, Macovei, Pleşu, Tismăneanu. Nu eu am fost ministrul lui Iliescu în ’90, ci Pleşu. Nu eu am scris o carte elogioasă cu şi despre Ion Iliescu, ci Tismăneanu", a adăugat Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tismăneanu: "Antonescu e un politician în derivă"

Vladimir Tismăneanu nu a ezitat să-i răspundă liberalului.

"Crin Antonescu nu face decât să confirme, de o manieră stridentă şi contraproductivă pentru el, diagnosticul pe care l-am formulat chiar aici, în «Evenimentul zilei». Cele două caracteristici ale comportamentului său politic sunt fatuitatea (adică o aroganţă exacerbată) şi vacuitatea (natura găunoasă a retoricii sale). Salturile mortale pseudo-ideologice, dispreţul pentru principii şi pentru intelectualii critici, practicarea unei politici a compromisurilor ignobile, menite să-i năucească şi să-i descumpănească definitiv pe autenticii liberali din România, toate acestea descriu un politician în derivă", a declarat Vladimir Tismăneanu pentru EVZ, adăugând că "discursul liderului PNL este imbibat de ură şi ranchiună".

Între liderul PNL şi Vladimir Tismăneanu, Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu există de mai bine de un an un război deschis al declaraţiilor. Cei trei intelectuali l-au criticat frecvent în editoriale pe Antonescu pentru mişcările politice. La rândul lui, liberalul le-a răspuns dur prin discursuri publice sau în conferinţe de presă.