Reducerea CAS rămâne în suspans

Reducerea CAS rămâne în suspans

O decizie privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale se va lua în funcţie de performanţele bugetare din următoarele luni.

Autorităţile române şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu au ajuns încă la un acord privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). O decizie s-ar putea lua la următoarea vizită a Fondului.

Asta după ce, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, afirmase că până la finalul misiunii de evaluare, pe 9 mai, se va şti estimativ care va fi scăderea CAS-ului. Potrivit lui Tănăsescu, diminuarea constribuţiilor sociale va depinde de rezultatele pe care bugetul le va avea în următoarele trimestre.

Semne ale ieşirii din recesiune

El a declarat ieri, la postul public de radio, că datele existente la finele lunii februarie arată că România va înregistra în primul trimestru creştere economică, deci, din punct de vedere statistic, acesta ar însemna ieşirea din recesiune.

"Datele pe care le am, până la sfârşitul lunii februarie, mă îndreptăţesc să spun că, per ansamblu, trimestrul I va fi cu o creştere economică pozitivă, ceea ce ar arăta, din punct de vedere statistic, că România a ieşit din recesiune", a spus Tănăsescu, citat de Agerpres. El a atras atenţia că, la nivel global, criza nu s-a terminat şi încă există riscuri la nivelul multor ţări.

Potrivit acestuia, principalele căi de creştere economică în anii următori sunt absorbţia cât mai multor fonduri UE, eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor publice, atragerea de investiţii prin parteneriate public-private.

Pe de altă parte, amânarea unei decizii privind reducerea CAS ridică noi semne de întrebare privitoare la termenul la care măsura ar putea intra în vigoare.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina declara în urmă cu o lună că reducerea CAS ar putea avea loc la mijlocul acestui an sau la începutul lui 2012, dacă veniturile bugetare nu vor scădea sub nivelul programat. El a mai afirmat atunci că posibila diminuare a contribuţiilor sociale - cu unu până la trei puncte procentuale - se va decide în funcţie de cât de bine sunt colectaţi bani la bugetul central.

Delegaţia FMI în România îşi va încheia misiunea de evaluare pe 9 mai. În această după-amiază, reprezentanţii delegaţiei vor avea întrevederi şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News