Mai sunt avantajoase depozitele în lei?

Mai sunt avantajoase depozitele în lei?

Economiile în lei au adus cele mai mari câştiguri de la începutul anului în raport cu cele în moneda europeană.

Leul s-a întărit puternic în raport cu euro de la începutul anului. Astfel, românii care au pariat pe plasamente în moneda naţională au avut de câştigat. Aceştia au obţinut randamente mai bune decât cei care şi-au păstrat economiile în euro. Ei au beneficiat, pe de o parte, de o dobândă mai mare la economii, circa 7% pe an la lei faţă de circa 3,5% la euro, iar pe de altă parte de întărirea leului. Până în prezent, leul a câştigat circa 4,5% în raport cu euro.

Astfel, economiile în euro au beneficiat de un câştig de aproape 1% în primele patru luni, corespondentul pentru această perioadă a dobânzii anuale de 3,5%. În schimb, echivalentul în euro al sumei păstrate în lei a crescut în acelaşi interval cu 4,5%, procentul deprecierii euro faţă de leu, la care se adaugă peste 1,5%, câştigul obţinut din dobândă.

Ce depozite vor fi mai rentabile lunile viitoare

Cât timp se va menţine aprecierea leului faţă de euro şi nivelul mai ridicat al dobânzilor la economiile în lei? Analiştii întrevăd o uşoară depreciere a leului în a doua jumătate a anului, dar dobânzile la depozitele în lei s-ar putea menţine, ceea ce ar păstra atractivitatea depozitelor în lei.

"În prima parte a anului, leul va fi ceva mai puternic decât în a doua jumătate, mai aproape de nivelul de 4 lei/euro", a spus Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Ieri, cursul anunţat a fost de 4,076 lei/euro. Analiştii sunt de părere însă că tendinţa de întărire accentuată a leului se va inversa în perioada următoare.

Economiştii BCR întrevăd un curs de 4,15 lei/euro pentru finalul acestui an. Analiştii ING Bank România văd, la rândul lor, un curs de 4,15 lei/euro pentru sfârşitul acestui trimestru, ceea ce ar înseamna o creştere cu circa 2% faţă de nivelul actual. Ceea ce s-ar putea pierde din evoluţia cursului se poate însă câştiga din dobândă. Lucian Anghel şi ana liştii ING estimează că, anul acesta, banca centrală va menţine dobândacheie la 6,25% pe an. Băncile estimează că BNR nu va scădea dobânda- cheie din cauza inflaţiei accentuate. Randamentele oferite de bănci la depozitele în lei au şanse să rămână ridicate, aşa încât să fie în continuare atractive.

Pentru sfârşitul anului 2012, ING şi BCR întrevăd un curs de 4,05 lei/euro, respectiv, de 4 lei/ euro. Băncile estimează că BNR va majora dobânda-cheie la anul.

Ne puteți urmări și pe Google News