Cum am putea atrage peste 10 miliarde de euro

Cum am putea atrage peste 10 miliarde de euro

Investitorii străini au proiecte de investiţii în valoare de peste 10 miliarde de euro în România până în 2015, dar au nevoie de un mediu adecvat, a declarat, ieri, Mariana Gheorghe, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Pe de altă parte, pentru realizarea acestora "este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ şi continuarea reformelor", a spus Mariana Gheorghe.

CIS a prezentat ieri lista celor zece măsuri prioritare care ar putea atrage investiţii semnificative în România, atât private, cât şi de stat şi din fonduri europene. Implementarea acestora va avea un impact puternic asupra creşterii economice, implică pentru bugetul de stat costuri mici şi pot fi realizate rapid.

Primele cinci pe listă, care valorează 10 miliarde euro, sunt:

  • autostrada Nădlac - Sibiu şi Bucureşti - Braşov,
  • realizarea unor proiecte de infrastructură pe ruta Craiova - Constanţa (pentru a facilita livrarea autoturismelor produse la Craiova),
  • hidrocentrala Tarniţa- Lăpuşteşti, precum şi
  • proiectul pan-european Extreme Light Infrastructure (ELI), dedicat cercetării ştiinţifice în domeniul laserului. Acesta din urmă ar putea atrage investiţii de circa un miliard de euro în următorii şapte ani. După finalizarea proiectului, Măgurele ar putea deveni un centru tehnologic de referinţă. 

Dacă ar fi aplicate, cele cinci măsuri ar duce la crearea a 189.000 locuri de muncă, până în 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News