Comasarea Centrului de Cardiologie Craiova, în preinfarct
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 13 aprilie 2011, 20:32
Centrul de Cardiologie Craiova a obţinut, în instanţă, suspendarea comasării cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.
Practic, comasarea a fost suspendată de magistraţii Curţii de Apel Craiova, până la judecarea, pe fond, a cererii de anulare a HG 105/2011, actul normativ prin care s-a luat această decizie. Reprezentanţii Centrului de Cardiologie Craiova au acţionat în instanţă atât Ministerul Sănătăţii (MS), cât şi Guvernul României, prin premierul Emil Boc.
Primul termen al procesului de suspendare a comasării a avut loc pe 23 martie. Procesul de la Curtea de Apel Craiova a debutat cu o amânare, pentru întocmirea unei adrese către Guvernul României. Decizia Curţii de Apel Craiova, pronunţată luni, după mai multe amânări, poate fi însă atacată cu recurs.
MS: este o măsură provizorie
Chiar şi aşa, cazul de la Craiova poate constitui un precedent pentru cele 110 cazuri de comasare a unor unităţi sanitare, la nivel naţional, dar şi pentru cele 67 de decizii de desfiinţare a unor spitale. Asta, în timp ce Ministerul Sănătăţii vede situaţia ca pe una provizorie.
"Este o suspendare, şi nu a anulare, o măsură provizorie, temporară, la care vom face recurs. Aştepăm judecarea pe fond, fiindcă ceea ce s-a întâmplat acum e doar o etapă", a spus Oana Grigore, de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii, citând juriştii MS.
S-a implicat societatea civilă
Desfiinţarea prin comasare a Centrului de Cardiologie Craiova a atras atenţia şi societăţii civile. Astfel, Asociaţia Euro-Agora, reprezentată de preotul spitalului, Marcel Răduţ-Selişte, ziaristul Mihai Firică şi omul de afaceri Dan Horaţiu Buzatu, s-a ocupat de strângerea de semnături, în încercarea de a convinge MS să renunţe la decizie.
"Am strâns, iniţial, 12.000-13.000 de semnături, pe care le-am şi depus la registratura Ministerului Sănătăţii. Am continuat şi după depunere strân gerea de semnături, astfel că acum putem vorbi despre 20.000-21.000. Este cea mai mare acţiune de gen din Oltenia, care nu a avut caracter politic", a declarat Dan Horaţiu Buzatu. "Este o măsură provizorie, temporară, la care vom face recurs. Aşteptăm judecarea pe fond." OANA GRIGORE, PR Ministerul Sănătăţii MOTIVAŢII LA ANULAREA COMASĂRII A DOUĂ SPITALE DIN CRAIOVA Nu s-a făcut dezbatere publică, pagubele sunt iminente Ramona Dragomir Motivele invocate pentru suspendarea comasării Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, decisă marţi de Curtea de Apel Craiova, ţin atât de faptul că intenţia nu a fost anunţată din timp, cât şi de lipsa unei analize ştiinţifice preliminare. În consecinţă, pagubele asupra sănătăţii locuitorilor din zonă sunt iminente.Avocaţii centrului de cardiologie au invocat faptul că Ministerul Sănătăţii nu a avut iniţiativă de informare asupra acestei măsuri, iar "în urma dezbaterilor locale pe acest subiect, opinia unanimă a fost aceea că interesul comunităţii e de a avea o clinică de cardiologie specializată şi de a evita orice comasare cu Spitalului Judeţean de Urgenţă, fiind cunoscute problemele organizatorice şi financiare ale acestui spital". MAI JOS:
- Lista spitalelor din România care au fost reprofilate
- Lista spitalelor din România care au fost comasate