Deşi tot mai mulţi oameni renunţă la fumat, acest viciu produce în continuare mari sume de bani. Faţă de secolul trecut, numărul fumătorilor este în scădere, însă numai în 2009 această industrie a produs 614 miliarde de dolari, potrivit businessinsider.com. Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre industria de tutun şi consumul ţigaretelor în lume.
Faptul că în ţările dezvoltate, cum este SUA, consumul de ţigarete este în scădere, i-a determinat pe marii producători de tutun să se extindă pe alte pieţe, în special în ţările emergente precum Indonezia sau Phillipine.
Şi China reprezintă o opţiune bună în acest caz, cu o piaţă a ţigărilor de patru ori mai mare decât cea din 1970.
1. Oamenii din întreaga lume fumează câte 15 miliarde de ţigări pe zi şi beau un miliard de cutii de cola. 2. Industria globală a tutunului vinde aproximativ 6.000 de miliarde de ţigări pe an şi este una dintre cele mai concentrate industrii din lume, în care câteva companii controlează toată piaţa internaţională. Potrivit unui studiu BAT, Phillip Morris International (PMI), controlează 16% din piaţa mondială, urmat de British American Tobacco (BAT) cu 13% din Piaţă. Japan Tobacco International (JTI) deţine 11% din piaţa ţigărilor, iar Imperial Tobacco 6% din piaţă. PMI îşi are sediul în Elveţia, BAT şi Imperial Tobacco au centrul în Marea Britanie, iar JTI în Japonia şi Elveţia.
3. Ţările unde se fumează cel mai mult sunt: China, SUA, Indonezia, Rusia, India, Turcia, Brazilia, Japonia, Ucraina, Italia şi Coreea. 4. Greutatea tuturor celor circa 360 miliarde de ţigări fumate într-un singur an numai de americani este echivalentă cu cea a 350.000 de maşini marca VW Beetle. 5. Filtrele de ţigară şi pachetele de ţigări reprezintă 38% din gunoiul colectat anual de serviciul internaţional de curăţenie a malurilor oceanului (International Coastal Cleanup). 6. Zilnic, 3.450 americani cu vârste între 12 şi 17 ani fumează prima lor ţigaretă.
7. Compania Imperial Tobacco, al patrulea producător mondial de ţigări, deţine mai mult de jumătate din piaţa din India. Compania vinde în această ţară aproximativ 98 miliarde de ţigarete pe an. 8. În fiecare minut, în întreaga lume sunt vândute circa 10 milioane de ţigarete.
9. Cultivarea şi comercializarea tutunului contribuie la 10% din veniturile Indoneziei şi asigură câteva milioane de locuri de muncă. 10. În Marea Britanie, de 12 ori mai mulţi oameni au murit din cauza bolilor cauzate de fumat decât în Cel de-al Doilea Război Mondial.
11. Un test recent a arătat că o ţigară aprinsă produce hidrocarburi de şapte ori mai repede decât gazele de eşapament ale unui autoturism. 12. Veniturile companiilor americane de ţigarete, Reynolds American, Altria Group şi Lorillard, au înregistrat venituri de circa 1,4 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2010. 13. Consumul de ţigări este, în prezent, de şapte ori mai mare decât nivelul înregistrat în 1990. O tendinţă similară poate fi observată şi în alte ţări în dezvoltare din Asia. 14. În China, numărul de fumători a ajuns la aproximativ 350 milioane, de patru ori mai mulţi decât erau în 1970. Fumătorii chinezi au consumat, în 2009, 2.000 de miliarde de ţigări, reprezentând peste 40% din consumul total anual la nivel mondial. Piaţa chineză a tutunului este controlată de stat prin Compania Naţională a Tutunului din China. 15. Phillip Morris, cel mai mare producător mondial de ţigări, are peste 75.000 de angajaţi, în întreaga lume. 16. Aproximativ 250 milioane de femei din întreaga lume sunt fumătoare. Numărul bărbaţilor consumatori de ţigarete este de circa un miliard.