FILMUL EVZ: Celălalt Dumas (L’autre Dumas/Dumas)

FILMUL EVZ: Celălalt Dumas (L’autre Dumas/Dumas)

Filmul pune în discuţie ponderea colaborării dintre Alexandre Dumas şi Auguste Maquet.

În februarie 1848, scriitorul Alexandre Dumas este la apogeul carierei. El se retrage pentru câteva zile în castel Monte-Cristo pentru a scrie, alături de colaboratorul său, Auguste Maquet. Colaborarea cu Auguste Ma quet a început în urmă cu zece ani, când Maquet, un scriitor puţin cunoscut încerca să-şi publice operele, dar se lovea de refuzul editorilor. Gerard de Neval l-a pus în legătură cu deja celebrul Alexandre Dumas.

Chiar dacă nemuritoarele romane "Contele de Monte Cristo" sau "Cei trei muschetari" poartă semnătura lui Dumas, munca depusă de Maquet este substanţială. Cu toate acestea, timp de 10 ani, Maquet a rămas în umbră şi nu a contestat supremaţia lui Dumas. Dar când o ceartă izbuneşte între cei doi se pune întrebarea: cine are cea mai mare contribuţie?

O peliculă contestată

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2010, când "Celălalt Dumas" era abia lansat în cinematografe, cu o distribuţie de excepţie, pelicula a fost criticată de Asociaţia Negrilor din Franţa, pentru că Alexandre Dumas, creol de origine, nu este interpretat de un actor de culoare sau măcar mulatru.

Replica lui Gerard Depardieu a fost pe măsură: "Această dispută pur şi simplu nu contează pentru mine. Ştiţi cu toţii că în Franţa avem probleme peste tot legate de identitate. (...) Eu, unul, nu vreau să intru în această polemică pe care o consider inutilă şi neinteresantă".

20.00 - HBO