Noi legi în Germania pentru integrarea imigranţilor

Noi legi în Germania pentru integrarea imigranţilor

Germania a adoptat joi un pachet de legi menit să accelereze integrarea străinilor în societata germană, cea mai importantă măsură impunând o pedeapsă de cinci de închisoare celui care forţează o minoră sau o femeie să se căsătorească fără consimţământul ei, o prevedere aparent îndreptată împotriva comunităţii musulmane, scrie publicaţia Der Spiegel.

Noile măsuri permit, de asemenea, unui străin care a fost forţat de soţul sau soţia cetăţean german să părăsească ţara după pronunţarea unui divorţ să revină în Germania. Pentru a împiedica însă mariajele de convenienţă, statul german cere acum ca un străin să fie căsătorit timp de trei ani cu un cetăţean german înainte de a divorţa, pentru a putea obţine după încheierea căsătoriei un permis de rezidenţă. Precedenta lege impunea un termen de doi ani.

Acelaşi permis de rezidenţă poate fi obţinut pe termen nelimitat doar dacă un străin frecventează un curs de integrare în societate, care include lecţii de limbă germană finalizate printr-un examen ce trebuie trecut. De asemenea, tinerii imigranţi cu vârste curpinse între 15 şi 21 de ani şi care locuiesc şi frecventează o şcoală în Germania timp de şase ani, alăturându-se categoriei de străini "toleraţi" de către autorităţi, vor putea depune cerere pentru un permis de rezidenţă doar dacă dovedesc că sunt "bine integraţi".

Noul ministru german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a subliniat că societatea germană nu este dispusă să accepte căsătorii aranjate şi a făcut apel la străinii din Germania să dea dovadă de mai multă responsabilitate când vine vorba de integrarea lor. "Cei care locuiesc aici trebuie să vorbească limba germană", a mai avertizat oficialul.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp după numirea sa în funcţie, Friedrich a ţinut prima pagină a ziarelor germane după ce a declarat că "faptul că Islamul este parte integrantă a Germaniei nu poate fi dovedit istoric". Afirmaţia sa o contrazice pe cea a preşedintelui german Christian Wulff care susţinea la aniversarea unificării Germaniei din octombrie anul trecut că "Islamul face parte din Germania".

"Abordarea multiculturală pentru integrarea imigranţilor a eşuat complet", declara, tot în octombrie anul trecut, cancelarul german Angela Merkel, cu prilejul unei reuniuni a tinerilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principala formaţiune din coaliţia de guvernământ de la Berlin.

Merkel a mai recomandat celor 16 milioane de imigranţi din Germania, dintre care 2,5 milioane de turci, să depună mai multe eforturi pentru a se integra, în principal prin învăţarea limbii germane. Declaraţiile sale aveau loc după un sondaj în care aproape o treime dintre respondenţi declaraseră că ţara lor este "invadată de străini".