Meşterii din construcţii au scăzut tarifele la jumătate
- Valentin Roman
- 11 martie 2011, 09:22
Persoanele care dispun de bani pentru construirea unei case sau pentru renovare pot profita acum de preţuri până la jumătate mai mici faţă de perioada de boom imobiliar.
Criza a lovit crunt în imobiliare, pe toate segmentele acestei pieţe, de la tranzacţii, până la costurile manoperei şi ale materialelor de construcţii. Meşterii şi constructorii au fost nevoiţi să scadă tarifele pentru a putea supravieţui pe piaţă.
"Faţă de 2008, avem tarife cu 50% mai mici la manoperă, cele mai mari scăderi fiind pe zona de finisaje interioare şi exterioare", ne-a spus Iulian Drăgănescu, adminstrator al companiei Leo Design. Totuşi, precizează el, deşi preţurile au scăzut, volumul lucrărilor se menţine redus, astfel că, dacă în urmă cu trei ani firma pe care o reprezintă se ocupa chiar şi de şapte-opt proiecte în acelaşi timp, acum vorbim despre doar una-două lucrări în paralel.
Nu numai că preţurile au scăzut semnificativ, dar chiar şi cele prezentate în ofertă sunt negociabile. "Pentru a ne menţine pe piaţă, ne-am concentrat activitatea pe zona clădirilor de birouri, unde încă se mai investeşte în amenajare şi reamenajare, deoarece segmentul locuinţelor individuale prezintă un potenţial scăzut în ceea ce priveşte comenzile", a adăugat Iulian Drăgănescu.
Specialiştii sunt deschişi la negociere cu clienţii
Pe fondul ritmului scăzut al lucrărilor, firmele de construcţii care au reuşit să se menţină pe piaţă se află astăzi în postura de a nu mai refuza nicio comandă.
"Dacă în urmă cu doi-trei ani aveam chiar situaţii în care refuzam unele comenzi, deşi ni s-ar fi plătit preţul cerut, astăzi trebuie să recunosc că firmele de construcţii au ajuns să fie dependente chiar şi de cel mai mic proiect, spre exemplu, montajul parchetului şi gresiei într-un apartament mic", spune Claudiu Oprea, manager al firmei Alma Construct.
Negocierea este mult mai avantajoasă pentru client, recunoaşte managerul Alma Construct. El spune că, din preţurile de listă, acesta ajunge să plătească cu până la 60% mai puţin.
Cât costă reamenajarea casei
Pentru montarea parchetului, de pildă, veţi găsi preţuri de listă cuprinse între 110 şi 230 de lei. Însă, dacă daţi un telefon, veţi afla că preţul este cuprins, de fapt, între 70 şi 180 de lei, în funcţie de tipul parchetului.
Preţuri mai mici se plătesc şi pentru vopsit, astfel că, în prezent, pentru un metru pătrat de vopsea lavabilă colorată de interior veţi plăti aproximativ 4-5 lei, faţă de 7-9 lei în 2008. Pentru montaje de tavane false din polistiren, majoritatea firmelor afişează preţuri de listă cuprinse între 17 şi 21 de lei pe metru pătrat, însă, în realitate, veţi achita aproximativ 14-16 lei.
VÂNZĂRI
Cu cât s-au ieftinit materialele
Nu doar costurile manoperei au scăzut semnificativ faţă de cele practicate în urmă cu doi-trei ani, ci şi preţurile materialelor de construcţii. Acestea sunt, în medie, cu aproximativ 30% mai mici faţă de valorile din anul 2008, potrivit comercianţilor.
"Volumul de comenzi a scăzut dramatic, pe fondul reducerii numărului de noi proiecte imobiliare, fie că vorbim de zona rezidenţială, de office sau comercială. Acest lucru i-a determinat atât pe producătorii de materiale, cât şi pe comercianţi să reducă destul de mult preţurile", precizează Andrei Berinde, managerul unui depozit de materiale de construcţii din Capitală.
Potrivit acestuia, cele mai mari scăderi de preţuri se înregistrează la instalaţiile sanitare, uşi de interior şi exterior, vopseluri, adezivi, dar şi la parchet, gresie şi faianţă.
Mai mult, ca şi în cazul manoperei, şi pe zona de vânzări se poate negocia, chiar şi în cazul comenzilor care vizează reamenajarea unei locuinţe relativ mici. Cu toate acestea, mai spune Berinde, vânzătorii nu sunt optimişti în ceea ce priveşte lunile care urmează, iar ieftinirile ar putea continua, însă într-un ritm mai puţin alert decât cel înregistrat în ultima vreme.