Vasile Blaga îi trage scaunul de şef al PDL lui Emil Boc

Vasile Blaga îi trage scaunul de şef al PDL lui Emil Boc

Vasile Blaga nu mai aşteaptă ca Emil Boc să-şi formalizeze intenţiile în PDL şi face prima mutare. Secretarul general al democrat-liberalilor îşi va anunţa oficial, săptămâna viitoare, după moţiunea de cenzură, intrarea în cursa pentru şefia partidului, au declarat pentru EVZ surse din PDL. De altfel, astăzi el a deschis lista celor 35 de semnături pentru susţinerea moţiunii cu care va candida la congresul din mai.

În spatele lui Blaga se aliniază greii partidului, mulţi dintre ei la pachet cu organizaţiile pe care le conduc - Adriean Videanu, Radu Berceanu (Dolj) , Liviu Negoiţă, Ioan Oltean (Bistriţa), Cezar Preda (Buzău), Gheorghe Albu.

De asemenea, alături de secretarul general al PDL o serie de new-entry-uri în tabăra democrat-liberală cum ar fi Gheorghe Flutur (Suceava), venit pe filiera PLD, sau europarlamentarul Traian Ungureanu. De altfel, susţinerea lui Blaga în filiale este foarte mare, acesta putându-se baza şi pe majoritatea voturile la congres venite din Alba, Bihor, Brăila, Ialomiţa. Maramureş, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Gorj, Vrancea, precum şi din sectoarele 1, 3, 4 şi 5 ale Capitalei.

Cât priveşte împărţirea funcţiilor din primul eşalon, acestea nu sunt încă bătute în cuie, în topul favoriţilor fiind însă Gheorghe Flutur ca prim-vicepreşedinte sau secretar general, Liviu Negoiţă şi Traian Ungureanu, văzuţi şi ei tot ca prim-vicepreşedinţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lămuririle premierului, aşteptate după moţiune

Tot săptămâna viitoare, după dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură, şi Emil Boc este aşteptat să dea un răspuns clar în ceea ce priveşte atât planurile sale de viitor la Palatul Victoria, cât şi în PDL.

Susţinerea sa este însă una destul de slabă în acest moment. De altfel, ea a fost testată în urmă cu două săptămâni în întâlnirile pe care preşedintele Traian Băsescu le-a avut cu şefii de organizaţii ale democrat-liberalilor. Cu acea ocazie mai puţin de 10 dintre aceştia l-au susţinut pe Boc ca o soluţie de relansare a guvernului şi a partidului, restul, prin două voturi succesive, preferând ca acesta să plece.

O variantă luată în calcul de o parte a PDL-iştilor este ca premierul să-şi anunţe demisia după ce asumarea pe Codul muncii se va fi finalizat, însă cota pentru acest scenariu nu este tocmai mare, şeful guvernului dând semne că s-a răzgândit între timp. În varianta unei confruntări la în partid cu Vasile Blaga şansele sale tind către zero, susţin lideri ai PDL, o înfrângere a lui Boc la Congres fiind văzută şi ca o retragere a încrederii pentru şefia guvernului pe care ar trebui să o cedeze.

Simulare pentru Congres

De altfel, un exerciţiu pentru Congres a fost pus în scenă sâmbăta trecută, în şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare, în care Vasile Blaga a susţinut un discurs de preşedinte şi i-a contestat indirect lui Emil Boc autoritatea în partid, unul dintre motivele scăderii electorale a PDL. Momentul s-a consumat pe fondul punerii la respect a aşa-zisului grup reformist, care propunea introducerea în statut a prevederii referitoare la suspendarea din partid a democrat-liberalilor cu dosare trimise în instanţă.

"Am avut un statut şi avem un statut tare, pe care nu am fost în stare, până acum, să îl respectăm şi vă promit că îl vom respecta, indiferent despre cine este vorba", a spus Blaga.