Bone bune de plată înainte de angajare

Bone bune de plată înainte de angajare

Unele agenţii de plasare le pretind taxe candidatelor la un post de bonă înainte de găsirea unui loc de muncă. O agenţie găseşte joburi pentru 100 de femei pe an.

Într-o perioadă în care găsirea unui loc de muncă pare să fie mai grea decât descoperirea unei genţi cu bani la colţ de stradă, multe femei care au încercat să se angajeze ca bone, îngrijitoare de bătrâni sau menajere au ajuns la firme de recrutare ai căror reprezentanţi le-au cerut bani şi s-au făcut apoi nevăzuţi.

10 lei interviul

Femeile au plătit între 10 şi 50 de lei pentru interviu, realizarea profilului psihologic sau o simplă diplomă care ar fi trebuit să ţină loc de recomandare. Asta, în condiţiile în care majoritatea firmelor de recrutare de pe piaţă nu pretind taxe pentru efortul lor, ci doar un anumit procent din primul salariu al candidatei, ceea ce îi asigură un job acesteia din urmă. Iar una dintre agenţiile arătate cu degetul de candidate este Homee Resources, din Capitală. Doar pentru interviu şi pentru realizarea profilului psihologic femeile plătesc 50 de lei, iar o bună parte dintre ele aşteaptă în zadar să mai fie contactate pentru vreo întâlnire cu potenţiali angajatori.

"Am fost la firma asta şi mi-au spus că fac, că dreg şi nimic. Şi eu am tot sunat şi mi-au spus să nu le mai sun că mă sună ele, dar au trecut aproape patru luni", spune una dintre femeile care a încercat să se angajeze ca îngrijitoare de bătrâni sau menajeră. A rămas însă doar cu regretul. "Îmi pare rău că am dat banii înainte. Mi-au spus că hârtia aia mă ajută ca recomandare. M-am dus la altă firmă şi mi-au zis că nu e bună de nimic, că îmi trebuie ceva scris de la cine am lucrat înainte", adaugă femeia.

În replică, reprezentanţii firmei susţin că nu pot cuantifica perioada în care le găsesc de muncă femeilor şi că nimeni nu le obligă să plătească acele taxe. "Sumele pe care Agenţia Homee le percepe pentru interviul de evaluare şi se siunea de informare şi evaluare sunt modice, percepute cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care evaluarea şi informarea candidatelor le presupun. Procedurile legate de costuri sunt tipice pentru o firmă de intermediere a forţei de muncă", explică aceştia.

50 de lei costă interviul şi evaluarea psihologică pe femeile care vor să lucreze ca bone, îngrijitoare sau menajere

"Sumele pe care Agenţia Homee le percepe pentru interviul de evaluare iniţială şi sesiunea de informare şi evaluare sunt modice.", reprezentant Agenţia Homee Resources

EVZ INCOGNITO

"Vă păstraţi şi şomajul, noi nu spunem nimănui!"

Ca să văd cu ochii mei cum se face, de fapt, recrutarea şi de ce trebuie să plăteşti 10 lei pentru un interviu, m-am programat pentru unul la agenţia în cauză. Secretara m-a întâmpinat în sediul firmei, un apartament încăpător, şi am fost condusă până în sala de interviu, unde vreo zece femei stăteau aliniate pe scaune, aşteptând să le vină rândul.

O doamnă psiholog le ruga, pe rând, pe candidate să-şi tragă scaunul mai aproape de ea pentru micul "interogatoriu": experienţă de muncă, recomandări, preferinţe.

Până una alta, am completat un formular cu da tele personale. Cel mai greu mi-a fost să enumăr trei calităţi şi trei defecte, dar şi la întrebarea "care sunt situaţiile care vă enervează?" am avut ceva de furcă.

Am perseverat, de altfel aşa ar fi făcut oricine altcineva dacă se afla în situaţia mea fictivă: fată cu facultate, cunoscătoare a unei limbi străine, care de şase luni nu reuşeşte să-şi găsească ceva de muncă.

"Veniţi când aveţi bănuţii"

Unele femei pleacă, altele vin şi toate aşteaptă instrucţiunile. "Vă spunem de la început că, pentru acest interviu, taxa e de 10 lei şi trebuie să o achitaţi pe loc". Candidatele se uită unele la altele puţin speriate.

"După interviu, noi vă invităm la un curs interactiv, în urma căruia vă vom face şi profilul psihologic, care costă 40 de lei. Dar, dacă a chitaţi acum şi interviul, şi cursul, plătiţi numai 40 de lei", prezintă în continuare oferta psihologul. "Avem şi un curs de prim ajutor, cu un medic specializat, care costă 220 de lei, dar este de folos. Costă mai mult, dar e un curs de calitate", completează spe cialistul.

"Noi nu avem bani, de asta am venit aici", ripostează una dintre candidate. O aprobă tacit alţi ochi. "Ştiu, dar dacă nu aveţi banii acum, veniţi altădată, când aveţi bănuţii, nu este nicio problemă", găseşte soluţia angajata agenţiei.

"Pe mine mă aşteaptă băiatul jos şi nu am bani la mine. Trebuie să mă duc să-l întreb dacă are să-mi dea", spune o bătrânică cu ochi vii, aşezată în dreptul gea mului. "Sigur, numai să nu luaţi formularul cu dumneavoastră, nu avem voie să dăm documentele interne în afara firmei", vine avertismentul. O altă femeie pleacă, refuzând să achite taxa.

"Întrebări?" "Da. Eu sunt şomeră şi am auzit că, dacă fac un contract de colaborare nu mai iau şomaj", sparge gheaţa altă candidată. "Nu! Nu-i adevărat! Puteţi păstra şi şomajul! V-am explicat. De puţine ori se întâmplă să vă facă beneficiarul contract de muncă. Poate doar dacă se întâmplă să aibă o firmă şi să vă facă contract pe firmă", explică reprezentanta agenţiei. "Dar nu ca bonă?". "Nu". "Mie mi s-a spus că nu am voie cu con tract de colaborare şi cu şomaj". "Păi, n-au cum să afle. Noi nu le spunem", o linişteşte psihologul. Femeia nu e convinsă, aşa că pleacă.

Până să primească chitanţele, candidatele rămase încep să şuşotească. "Poate rămânem cu banii daţi şi atât..." "Eu am mai fost aici anul trecut şi atunci era mai scump cursul ăla, costa 250 de lei, nu 40 de lei", spune o femeie care se prezintă ca fiind pensionară. "Şi v-au găsit ceva?" "Mi-au găsit o vilă cu 20 de camere să fac curat. Cum să fac eu curăţenie la 20 de camere?", explică ea.

Distracţia se termină. Încep interviurile. Devine din ce în ce mai clar: cei 10 lei pentru interviu nu-mi dau nicio şansă să reuşesc ca bonă. Nici faptul că nu am plătit 40 de lei pentru sesiunea de informare şi evaluare.

150 de angajate într-un an

Reprezentanţii Agenţiei Homee explică faptul că reuşesc să plaseze în jur de 100-150 de persoane pe an şi că aceia care participă la recrutări află de la început dacă sunt sau nu potriviţi postului solicitat.

În plus, condiţiile puse de candidate le pot prelungi acestora aşteptarea. "Un candidat fără experienţă care solicită un salariu de 1.400 lei pe lună pentru un post de bonă cu un program de 8 ore îşi va găsi mai greu un loc de muncă faţă de un candidat cu 3 ani experienţă şi cu o aşteptare salarială de 900 lei pe lună pentru acelaşi program", susţin reprezentanţii firmei.

Pe lângă taxele achitate pe loc, femeile cărora li se găseşte un loc de muncă cedează agenţiei 50% din primul salariu, din care se deduc cei 50 de lei plătiţi anterior. Dacă însă nu li se găseşte niciodată un loc de muncă, pierd banii. În ceea ce priveşte actele care se semnează la angajare, oficialii firmei susţin că "relaţia de muncă dintre candidat şi angajator se supune legislaţiei muncii, cu pre vederile specifice legate de şomaj şi pensie".

SFATURI PENTRU PĂRINŢI ŞI VIITOARELE BONE

Atenţie la taxele pretinse şi la contracte!

Alegerea unei bone poate presupune un proces destul de dificil. Însă nu e uşor nici să găseşti o familie potrivită în sânul căreia să lucrezi ca bonă, menajeră sau îngrijitoare. De aceea, re pre zentan ţii firmelor de recrutare cu tradiţie suţin că nici părinţii, nici viitoarele angajate nu trebuie să-şi piardă încrederea în agenţii, ci doar să fie mai atenţi atunci când li se cer bani nejustificat şi nu sunt siguri de veridicitatea actelor care li se prezintă.

"De obicei, firmele recrutatoare nu percep bani pentru interviu. Singura «taxă» pe care candidatul trebuie să o plătească e un anumit comision din primul salariu. În general, acesta e de 50%", explică Antoaneta Istrate, managerul unei firme de recrutare din Capitală. În plus, ea le sfătuieşte pe viitoarele bone să fie atente la actele pe care trebuie să le semneze. "De regulă, se semnează un contract-cadru între mine şi candidat, prin care fiecare parte are stipulate o bligaţiile", completează aceasta.

În ceea ce-i priveşte pe cei care-şi caută bonă sau menajeră, cel mai bine ar fi ca aceştia să se orienteze către agenţiile care îşi asumă obligaţia de a realiza o bună "potrivire", astfel încât, în momentul în care îşi dau seama că nu au găsit angajatul potrivit, să nu fie nevoiţi să mai plătească încă o dată comisionul perceput. De aceea, este necesară citirea cu atenţie a contractului cu firma re crutatoare, avertizează specialiştii.

"De obicei, firmele recrutatoare nu percep bani pentru interviu, ci un anumit comision din primul salariu.", ANTOANETA ISTRATE, manager firmă recrutare

Ne puteți urmări și pe Google News