Cristian Boureanu: "Nimic nu-i dă dreptul lui Macovei să decidă cine candidează sau nu"

Cristian Boureanu: "Nimic nu-i dă dreptul lui Macovei să decidă cine candidează sau nu"

EXCLUSIV EVZ. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu susţine că "reformiştii" nu au ce să ofere altceva decât discursul anticorupţie şi vin cu propuneri de integritate caracteristice comuniştilor sovietici.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu susţine, într-un interviu acordat EVZ, că dezbaterea pe marginea criteriilor de integritate propuse de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu ascunde interesele personale ale acestora, care nu au altceva de oferit.

EVZ: A ajuns discursul anticorupţie al PDL doar o discuţie de salon? Cristian Boureanu: Au încercat unii să-l transforme într-o discuţie de salon şi alţii în platformă politică fără conţinut. Acţiunile anticorupţie ale PDL-ului se văd zilele acestea, în ceea ce se întâmplă, în special în zona vămilor, dar şi în altele în care corupţia este prezentă. Indiferent de perdeaua de fum pe care încearcă să o lanseze adversarii politici sau de încercările unora de a profita politic, faptele există şi, vrând-nevrând, trebuie să recunoaştem că este pentru prima oară când se întâmplă.

De unde atunci ostilitatea faţă de de introducerea criteriilor de integritate în statutul PDL? Cred că membrii partidului sunt deranjaţi că un grup mic, autointitulat reformist, preia 90 la sută din criteriile de integritate existente şi aplicate şi până acum în selecţia candidaţilor, le adaugă câteva chestiuni populiste şi încearcă să-şi aroge meritele tuturor sistemelor de integritate ale PDL. Două propuneri nu sunt astăzi în statut: instituţia suspendării şi autosuspendării şi cea de-a doua în care prezumţia de nevinovăţie este desfiinţată. Restul nu e decât o prezentare mult mai activă în mass-media a statutului PDL. Mai trist e că se ascunde lipsa de decizie politică a conducerii de a exclude nişte membri dovediţi corupţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile par întemeiate. S-a făcut zid în parlament în jurul lui Păsat şi Ridzi. Ar fi fost mai uşor pentru oameni cu experienţa juridică a doamnei Macovei sau a domnului Preda să iasă public şi, în loc să susţină în interes personal o anumită variantă, să prezinte realitatea şi să spună că nimic nu împiedică un judecător, odată trimis dosarul în instanţă, să dea cu ciocanul în masă şi să spună că domnul Păsat ar trebui arestat.Garantez că ar fi peste 300 de voturi în parlament pentru arestarea domnului Păsat. Din păcate, e ascunderea sub declaraţii populiste a nefuncţionării statului de drept.

Ar mai avea nevoie Monica Macovei sau Cristian Preda să-şi facă imagine? Personal, nu cred că această grupare, autointitulată reformistă, mai are ceva de oferit partidului sau societăţii decât acest discurs anticorupţie care de multe ori este lipsit de conţinut. Este trist că, pentru astfel de luări de poziţie, PDL, care a dat singurul premier cu imaginea de "om curat", este perceput drept corupt. Cred că problema PDL este legată de percepţia publică de partid incompetent şi mai puţin de partid corupt.

Atunci de unde reforma cerută de preşedintele Băsescu şi supărarea după voturile din parlament? Reformarea PDL nu se referă la un articol unic. Înseamnă un partid competent, nu unul în care oamenii sunt daţi afară la grămadă sub pretextul luptei anticorupţie.

Opoziţia la introducerea acestui criteriu este cauzată de faptul că loveşte în mulţi primari, motoarele partidului în alegeri? Nu poţi să arunci afară din partid oameni nevinovaţi la grămadă, numai pentru că tu vrei ca atunci când partidul îşi revine în sondaje să ramâi singur în el. Primarii, în general, sunt cei care au cele mai multe plângeri penale şi dosare trimise în instanţă. Nu văd de ce zece oameni dintr-un grup reformist au dreptul să decidă în faţa a mii de oameni din organizaţii sau al cetăţenilor cu drept de vot că un om nu mai este bun şi nu are dreptul să candideze.

Care principiu al democraţiei cunoscut de decanul facultăţii de ştiinţe politice Cristi Preda sau de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, sau de fostul ziarist de dreapta Sever Voinescu le dă dreptul să stabilească un comitet care să excludă dreptul la candidatură a acestor oameni. Să-mi dea un exemplu de un partid din societatea democratică care are un astfel de comitet şi eu îi susţin. Eu cunosc un singur partid care avea un astfel de comitet, partidul comunist al Uniunii Sovietice. Poate doamna Monica Macovei este cel mai curat membru al PDL, dar asta nu-i dă dreptul să stabilească cine să candideze şi cine nu.

APRECIERE

"Boc e îndreptăţit să candideze la şefia PDL"

Este Emil Boc pe făraş în acest moment? Emil Boc nu este într-o situaţie uşoară după un drum de doi ani în care a sacrificat tot ce înseamnă imagine publică şi personală în interesul unor reforme pe care şi le-a asumat partidul. Cred că a făcut-o în mod conştient şi a ştiut de la început că poate ajunge în această situaţie. O asemenea discuţie purtată în toamnă l-ar susţine mai mult. Din păcate, discuţia se poartă acum şi asta poate duce la un moment dat la o schimbare ca premier.

Îl va schimba Traian Băsescu sau PDL? Decizia va fi a partidului.

Ar fi îndreptăţit să rămână la şefia PDL? Ar fi îndreptăţit să candideze. Filialele vor decide şi, din experienţă, am văzut că partidele judecă foarte pragmatic, iar oameni care au avut succes sunt la un moment dat sacrificaţi pentru că partidul găseşte o soluţie mai bună. Li s-a întâmplat şi lui Călin Popescu-Tăriceanu, şi lui Adrian Năstase, i se poate întâmpla şi premierului Boc.

Ce şanse îi daţi într-o competiţie? Depinde cu cine.

Cu Vasile Blaga. Cu Vasile Blaga ar fi foarte greu. Vasile Blaga reprezintă o forţă în PDL. Eu am militat întotdeauna pe ideea unor discuţii în partid, a unor înţelegeri, pentru că orice luptă sângeroasă într-un partid la putere se răsfrânge şi asupra societăţii. Cred că se poate ajunge la o soluţie negociată din care partidul să iasă întărit.

O soluţie cu reformistii? Am înţeles că unul dintre cei trei îşi doreşte să fie preşedintele partidului. Aici lucrurile sunt mai dificile, legate de experienţă, de prezenţa în filiale. Eu pun o întrebare banală: câţi dintre ei au fost în toate filialele partidului măcar o dată? Câţi din ei au fost în toate judeţele ţării cel puţin o dată? Dar nu exclud posibilitatea să intre în competiţie. Cât priveşte structura mult mai largă a Biroului, acolo lucrurile sunt mult mai simple. Dacă la nivelul preşedintelui sau prim-vicepreşedinte putem vorbi de alianţe clare, în general, accesul în Biroul Permanent se face prin voinţa largă a partidului şi acolo depinde de ei de cât sunt de apreciaţi.

Un pronostic? Dacă nu se ajunge la o bătălie totală între două grupări în partid, şi nu mă refer la gruparea lor în niciun caz, eu cred că au şanse să intre. Poate chiar toţi trei. Şi aş da un răspuns celor din afara PDL care văd o ruptură în partid. Eu am o discuţie de principiu cu colegii mei, dar nu am nicio ezitare să-l susţin pe Cristian Preda în faţa lui Marian Vanghelie, pe Monica Macovei în faţa lui Victor Ponta sau pe Sever Voinescu în faţa lui Liviu Dragnea.