Ministerul Economiei: "Preţul gazelor naturale nu trebuie să crească"

Ministerul Economiei: "Preţul gazelor naturale nu trebuie să crească"

Nu există motive ca preţul gazelor naturale la populaţie să fie majorat în viitor, consideră Ministerul Economiei, care a precizat că monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu gaze naturale, atât din producţia internă, cât şi din import.

Reprezentanţii ministerului au ţinut astfel să facă precizări pe marginea informaţiilor "vehiculate de unele instituţii media, potrivit cărora ar urma creşteri de preţuri la gazele naturale".

"Punctul de vedere al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este că, în această perioadă, preţul gazelor naturale nu trebuie să crească. De asemenea, considerăm că nu există motive ca preţul gazelor naturale la populaţie să fie majorat în viitor", transmite, într-un comunicat, reprezentanţii Ministerului Economiei.

Ei au precizat totuşi că singura instituţie abilitată în România să emită decizii cu privire la preţul gazelor este Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Și totuși, ieri, Tudor Șerban, consilier al ministrului economiei, a declarat că prețul gazelor pentru populație va putea fi menținut cel târziu până în aprilie, după care prețul trebuie reconsiderat, întrucât importurile nu au fost niciodată atât de mari. Importurile au ajuns la niveluri record Potrivit rapoartelor lunare ale ANRE, ponderea importurilor în consumul de gaze a fost de 41,2% în februarie și la 39,3% în martie, cele mai ridicate niveluri înregistrate până acum pentru această perioadă. Piața a fost distorsionată de măsura luată de autorităţi pentru ajutorarea producătorilor de îngrăşăminte chimice, astfel că, în vara anului trecut, când s-au făcut stocurile, mare parte din gazele din producţia internă a ajuns la aceşti mari consumatori, astfel că nu au mai fost disponibile cantități mari și pentru înmagazinare. Ultima majorare a preţului gazelor naturale a avut loc în 2008, iar în 2009 preţul a scăzut de două ori - cu 3%, respectiv 5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre cei doi mari furnizori reglementați de gaze naturale, E.ON Gaz România, a susținut recent că majorarea preţului gazelor naturale ar trebui să fie anul acesta de două cifre, pentru a se putea recupera o parte din costurile neacoperite din vânzarea gazelor din anii precedenţi. În plus, autoritățile române s-au angajat în fața finanțatorilor internaționali să liberalizeze treptat prețul gazelor naturale, până în 2015.