Dialog "emoţional" între poliţiştii de frontieră de la Albiţa: "Băi, m-am plictisit de bani, băi!"

Dialog "emoţional" între poliţiştii de frontieră de la Albiţa: "Băi, m-am plictisit de bani, băi!"

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) menţionează, în propunerea de arestare a 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, că dialogurile purtate de aceştia şi interceptate de anchetatori în ultimele luni surprind şi “aspecte de ordin uman, subiectiv, emoţional”, care întregesc tabloul corupţiei existente în acest punct de trecere a frontierei.

Astfel, pe 12 decembrie 2010, în jurul orei 17:40, unul dintre agenţi trăieşte momente de "bucurie nestăpânită", la vederea unei bancnote primită de la un cetăţean. "Doamne, ăştia-s aur la casa omului (...) Bună seara! Îuuu... mersi, nu trebuia (...) Ce bucurie mi-ai făcut de sărbători, acu’!", exclamă el.

Într-o altă discuţie dintre doi poliţişti de frontieră, interceptată de anchetatori pe 8 ianuarie 2011, unul dintre îi povesteşte în termeni admirativi celuilalt despre cum e să lucrezi pe aceeaşi tură cu George Valentin Lădaru, un coleg mai priceput în activitatea de "taxare" a celor care tranzitau punctul de trecere a frontierei:

"Băltaţu Iordan: Băi, tu ai lucrat cu Lădaru?" Ionescu George: Nu. BI: Ei, deci acu, cu Lădaru, cum o fost traficul de azi,  trebuie să ai pe puţin vreo 200 de euro, pe puţin. IG: Băi, eşti nebun? BI:Ţi-am zis ce-am făcut atunci, într-o seară cu el. Băi, m-am plictisit de bani, băi! (...) Serios, ce face gagiul..."

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform referatului întocmit de procurori, poliţiştii mai vechi le fac instructajul celor nou veniţi, explicându-le că "luarea mitei este un obicei tradiţionalizat la Albiţa". Într-o convorbire interceptată pe 11 ianuarie 2011, agentul şef Cătălin Popa ia 10 euro din şpaga strânsă peste zi şi îi oferă mai neexperimentatului Ivan Nicuşor Hristu spunându-i: "Ia că eşti flămând". Apoi îl sfătuieşte "să aibă grijă  ca pe viitor să nu dea din mita primită şi colegilor poliţiştilor care lucrează la compartimentele de control anticorupţie". În aceeaşi zi, acelaşi Cătălin Popa îi explică unui alt coleg că el personal a venit la Albiţa "învăţat să ceară bani".

Potrivit procurorilor, poliştii de frontieră de la Albiţa făceau uneori pe intransigenţii pentru a-i îndemna pe cei care tranzitau vama să se "simtă cu ceva". De exemplu, agentul principal Vlad Grigorescu se preface că îi confiscă unei persoane două pachete de ţigări din cele patru pe care le avea:

"Grigorescu Vlad: Dar ia zi... câte ţigări ai? Interlocutor: Patru pachete... (neinteligibil) Grigorescu Vlad: Două le laşi aici. Interlocutor: De ce? Grigorescu Vlad: Pentru că două-s legal, de asta. Unde mergi? Interlocutor: Şefu, mă duc la Bucureşti, de la Bucureşti la Serbia. Grigorescu Vlad: Să fii sănătos"

Neînţelegerea se stinge după ce "interlocutorul" îi oferă mită agentului, acesta o acceptă şi, în final, îl linişteşte: "Ţi-ai scos ţigările!". 

Uneori, şpaga face obiectul unei negocieri, dacă agentul de la frontieră are impresia că trebuie să treacă cu vederea nereguli pe care le consideră prea mari în raport cu "recompensa" primită:

"Cherciu: Nu-i bun, mai caută ceva! Interlocutor: Dar nu, sincer n-am... Cherciu: Eu zic serios, mai caută ceva!... Eu îţi zic prieteneşte, dacă vrei să treci, dacă nu te dau înapoi, uite câţi stau şi aşteaptă. Te dau înapoi şi-mi fac treaba mai departe, dar tu rămâi pe dinafară".

Procurorii precizează apoi că presiunile agentului principal Cherciu au dat roade, iar "interlocutorul" a mai scos o bancnotă din buzunar.

În referatul anchetatorilor este descrisă şi o împrejurare în care un agent este nu doar mulţumit cu şpaga primită, o bancnotă de 50 de euro, dar chiar consideră că este prea mult şi consimte să înapoieze o parte din sumă – 20 de euro - ca "rest", neuitând să-l încredinţeze pe mituitor că la viitoarele treceri ale frontierei "dacă vei fi boier, tot aşa, nu vor fi probleme". Apărătorii poliţiştilor de frontieră contestă însă o parte dintre argumentele procurorilor. „Nu există probe din care să rezulte vinovăţia clientului meu, în afara câtorva înregistrări ambientale. Există numai declaraţii ale investigatorului sub acoperire”, a delarat pentru EVZ avocata Tatiana Rădulescu.