China ar putea depăşi SUA în cel mult zece ani

China ar putea depăşi SUA în cel mult zece ani

China a detronat Japonia în topul celor mai mari economii din lume, ajungând pe locul al doilea, după ce a ştiut să profite de pe urma crizei financiare.

Dacă economia Chinei şi cea a Statelor Unite îşi păstrează ritmul de creştere din ultima perioadă, chinezii vor deveni în cel mult zece ani în mod oficial cei mai puternici din lume, estimează analiştii citaţi de presa internaţională. Prognozele acestora se bazează pe boomul înregistrat în ultimii ani. Acest lucru se observă cel mai bine în comparaţie cu evoluţia altor state.

În timp ce economia SUA a crescut din 2000 până în 2010 cu 47,7%, iar cea a Japoniei cu 17,3%, China a înregistrat un avânt fulminant de 384%. Altfel spus, produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut de aproape cinci ori într-un singur deceniu, potrivit datelor Băncii Mondiale. Din 2006 încoace PIB-ul ţării a crescut de peste două ori, ajungând până la 5.800 miliarde dolari în 2010.

Japonia coboară pe al treilea loc

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele oficiale publicate ieri de autorităţile de la Tokyo indică un PIB de 5.474 miliarde dolari. Este pentru prima dată când China depăşeşte Japonia şi urcă pe al doilea loc în topul celor mai puternice economii din lume.

"Este o estimare realistă că în 10 ani economia Chinei va ajunge la aceeaşi dimensiune cu cea a SUA", a declarat Tom Miller, consultant la compania de consultanţă GK Dragonomics din Beijing, citat de bbc.co.uk. Criza financiară mondială a avut epicentrul în Statele Unite, pe care le-a ţinut pe loc.

Şi Japonia, şi statele din Uniunea Europeană au fost puternic afectate de turbulenţele economice. China însă a reuşit să profite de această conjunctură economică. Gigantul asiatic este cel mai mare finanţator al Statelor Unite. La finele anului trecut, datoria SUA către chinezi se ridica la circa 907 miliarde de dolari. Chinezii au mers mai departe şi şi-au consolidat influenţa în întreaga lume prin acordarea de împrumuturi către ţările în curs de dezvoltare.

Chiar dacă o parte dintre proiectele finanţate de chinezi nu au fost publicate, cifra estimată într-o analiză a "Financial Times" pentru investiţiile chineze în aceste state este de circa 110 miliarde dolari, mai mult decât creditele Băncii Mondiale, de puţin peste 100 miliarde dolari.

Reţeta creşterii economice

Autorităţile din China încearcă să ţină în frâu inflaţia rezultată din dezvoltarea galopantă a unor domenii printre care bursa, imobiliarele şi exporturile. Chinezii au cea mai mare piaţă auto din lume, cea mai mare bancă după capitalizare, ICBC şi consumă cea mai mare cantitate de energie. Cel mai mare exportator din lume, China atrage cele mai multe investiţii străine după SUA.