NATO investeşte un miliard de euro într-un nou sediu

NATO investeşte un miliard de euro într-un nou sediu

Oficialii Alianţei Nord-Atlantice au anunţat astăzi că noul sediu al organizaţiei militare, aflat în construcţie în capitala belgiană, va costa până într-un miliard de euro, o sumă inferioară bugetului alocat iniţial, relatează agenţia DPA, preluată de site-ul Monsters and Critics.

NATO este în prezent găzduită într-un cartier general temporar la Bruxelles începând cu anul 1967, când Franţa i-a cerut să părăsească sediul iniţial stabilit la Paris. De atunci, numărul statelor membre ale Alianţei a crescut de la l5 la 28 şi nu mai este suficient loc pentru toate delegaţiile.

"Costul total este estimat la un miliard de euro", a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.

Deşi Alianţa trece printr-un proces riguros de reducere a costurilor, oficialii blocului militar susţin că NATO este nevoită să se mute pentru că nu mai poate opera în actualul sediu. "Clădirea pur şi simplu nu mai face faţă cerinţelor. Este mult prea mică, inflexibilă şi ineficientă", declara secretarul-general Anders Fogh Rasmussen la jumătatea lunii decembrie, la inaugurarea lucrărilor pentru noul sediu. Acesta va fi ridicat vis-a-vis de clădirea care găzduieşte în prezent Alianţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rasmussen a subliniat astăzi că programul de reducere a costurilor la nivelul Alianţei a dat roade. "În ultimii doi ani, cheltuielile alocate apărării de statele membre europene s-au redus cu 45 de miliarde de dolari, echivalentul bugetului militar anual al Germaniei", a declarat acesta. El a mai precizat că nivelul costurilor pentru noul sediu este mai mic decât Alianţa bugetase iniţial deoarece criza economică a forţat între timp constructorii să reducă preţurile considerabil.