Autostrada Cernavodă - Constanţa se deschide parţial la vară

Autostrada Cernavodă - Constanţa se deschide parţial la vară

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Liviu Costache, susţine că în această vară se va circula spre mare pe autostrada Cernavodă - Constanţa şi pe varianta ocolitoare a oraşului.

"Angajamentul nostru este să se circule spre Constanţa, pe autostradă. A nu se înţelege că în vara lui 2011 se finalizează lucrările. Înseamnă că pot să dau drumul la circulaţia maşinilor cu anumite restricţii, să zicem", a precizat directorul CNADNR astăzi la Constanţa. Liviu Costache a dat de înţeles că lucrările la cele trei tronsoane ale autostrăzii vor fi finalizate în 2012, "pentru că a termina înseamnă să aibă absolut tot, parapeţi, portale, şanţuri, conexiuni cu drumurile laterale, semnalizare digitală, benzinării şi parcări". Prefectul de Constanţa Claudiu Palaz a declarat la rândul lui că, în urma discuţiilor cu primarii localităţilor de pe traseul autostrăzii, se urgentează rezolvarea problemelor administrative şi cea a loturilor de teren aflate în litigiu. "Acolo unde nu este posibil, cum este în zona Cernavodă-Raşova, se merge pe noua legislaţie a exproprierilor. Oricum toate aceste probleme vor fi rezolvate până la sfârşitul acestei luni. Cel mai important este să creăm front de lucru constructorilor", a explicat prefectul Palaz. Probleme pe tronsonul Cernavodă – Medgidia

Potrivit autorităţilor, mai sunt ceva probleme cu descărcarea de sarcină arheologică, dar şi acestea se vor rezolva în scurt timp. De la jumătatea lunii februarie, prefectul împreună cu inspectorii de la Drumuri Naţionale, alături de consultant, vor efectua controale în teren. "Pentru nerespecatrea graficului lucrărilor vor fi aplicate penalităţi de întârziere“, a avertizat directorul CNADNR Liviu Costache. Conform contractelor încheiate cu constructorii, cele trei tronsoane de autostradă, Cernavodă - Medgidia, Medgidia - Constanţa şi şoseaua de centură a Constanţei, aveau termen de finalizare la sfârşitul anului. Liviu Costache a evitat să spună dacă vor fi aplicate sancţiuni: "consultantul este îndreptăţit să facă o analiză şi să dea concluzia". Dacă pentru ultimele două tronsoane lucrările sunt într-o fază avansată, pe relaţia Cernavodă-Medgidia mai sunt probleme. "Pe Cernavodă - Medgidia se va circula cel mai probabil abia în 2012 şi la vară se va circula pe un singur fir de la Medgidia la Constanţa", susţin surse oficiale locale. O nouă autostradă Tot astăzi, directorul CNADNR Liviu Costache a anunţat că, în viitorul apropiat, va fi construită o nouă autostradă, Cernavodă - Vama Veche – Varna. "Am reuşit în noiembrie, la Viena, să introducem acest sector de autostradă. Este foarte important pentru că incluzându-l în culoarul European Motorway avem posibilitatea să obţinem fonduri europene, iar bulgarii au fost de acord cu noi", a explicat Costache. În 2011, Ministerul Transporturilor va demara studiul de fezabilitate, iar la începutul lui 2012 va fi organizată licitaţia. Pe porţiunea românească, viitoarea autostradă va avea 53 de kilometri, la preţul de 5 milioane euro pe kilometru, standard de cost.

Ne puteți urmări și pe Google News