Mamele care stau acasă doi ani pierd protecţia statului

Mamele care stau acasă doi ani pierd protecţia statului

Părinţii care aleg să stea acasă cu copilul doi ani, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei, ar putea fi concediaţi de patroni când copilul împlineşte doi ani, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei M.A.M.E.

Aşa prevede de altfel şi proiectul de lege privind noua indemnizaţie de creştere a copilului, care oferă protecţie doar celor care aleg concediul de creştere a copilului de un an şi celor care au copil cu handicap, până la trei ani.

În plus, aceştia nu vor putea fi concediaţi de angajator nici timp de şase luni după întoarcerea la locul de muncă, mai arată actul.

Deşi aceştia speră să fie o greşeală ce va fi corectată, reprezentanţii executivului spun că distincţia a fost făcută în ideea de a sprijini doar părinţii care vor să muncească, nu să stea acasă cu cel mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am decis ca această formă de protecţie, prevăzută în contractul colectiv care a expirat în 2010, să o legiferăm, însă doar pentru acei părinţi care sunt activi şi vor să se întoarcă mai devreme la serviciu", a explicat ministrul muncii, Ioan Botiş.

Însă mamele ar putea fi protejate de viitorul contract colectiv naţional, aflat în proces de semnare, care prevede obligaţia de a menţine angajat părintele şase luni după revenire.

În plus, atât actualul Cod al Muncii, cât şi statutul funcţionarului public prevăd că patronii nu pot concedia un angajat dacă se află în concediul de creştere a copilului, fără a face însă vreo referire la perioada ulterioară de şase luni.