Adevăr şi fals despre produsele care promit minuni
- Cristina Lica
- 12 ianuarie 2011, 11:08
Pasta de dinţi albeşte dantura superficial, pastilele de slăbit vând iluzii şi, în plus, storc corpul de vitamine, iar şampoanele antimătreaţă obişnuite au şanse mici să aibă şi efect.
Nu există o pastă de dinţi miraculoasă cu efect instantaneu de albire a dinţilor, nici creme anticelulitice care să repare efectele alimentaţiei şi sedentarismului şi nici pastile de slăbit fără efecte adverse. Cele mai multe produse care promit minuni sunt "doar marketing", spun medicii.
Pasta de dinţi obişnuită are efect superficial de albire
Pasta de dinţi cu efect de albire, mai scumpă decât cea obişnuită, nu va albi dinţii dramatic, însă, într-o anumită măsură, va opri pătarea lor.
Specialiştii de la British Dental Health Foundation susţin că şi pasta de dinţi cu efect de albire poate ajuta dinţii să-şi păstreze strălucirea, după o procedură de albire profesională.
"Efectul de albire variază de la produs la produs. Foarte multe paste de dinţi conţin fluor, care au un efect superficial de albire şi de scurtă durată. Doar tratamentele profesionale asigură o albire eficientă, iar acestea pot fi completate de paste de dinţi speciale, profesionale, pentru întreţinerea şi prelungirea efectului. Nu se găsesc la raft, în magazin, ci sunt aduse doar de firmele care comercializează materiale stomatologice", explică Sabina Miu, stomatolog la Clinica "Smile Dent", din Bucureşti.
Mătreaţa are şanse mici să dispară cu şampoane obişnuite. Doar şampoanele medicale conţin ingrediente care acţionează împotriva dermatitei seboreice: "şampoane cu sulf, care îndepărtează cojile, şampoane cu zinc, care usucă pielea capului şi reduc cojirea, şampoane cu pulbere de seleniu şi o a patra categorie - şampoane antimicotice, care distrug bacteriile scalpului care se înmulţesc excesiv".
"Produsele din comerţ sunt produse de sinteză, care fac spumă şi curăţă, mai mult sau mai puţin, şi nu fac rău. În ceea ce priveşte acţiunea lor împotriva mătreţii, efectele sunt limitate şi depind foarte mult de gradul de tolerabilitate a fiecărei persoane", atrage atenţia Mihaela Leventer, dermatolog la Clinica "Dermastyle", din Bucureşti. Şampoanele speciale se folosesc zilnic, iar după ce mătreaţa s-a remis, de două sau trei ori pe săptămână.
Pastilele pentru slăbit, insuficient testate
Suplimentele nu sunt suficient testate pe oameni şi pot avea şi efecte secundare.
"Există mai multe feluri de produse pentru slăbit: ceaiurile de slăbit, care au o acţiune moderată, laxativă sau diuretică. Nu sunt bune de nimic şi, în plus, spoliază organismul de minerale şi vitamine. O altă categorie-pastilele care conţin extract din plante, au o eficienţă îndoielnică cel puţin, pentru că pentru a fi aprobate, nu au nevoie de foarte multe teste. Este suficient să nu facă rău", explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Singurele pastile mai eficiente sunt cele care au şi cele mai multe efecte adverse. Medicii le prescriu doar în cazuri severe de obezitate, însoţită de cel puţin o altă boală. "Aceste pastile inhibă absorbţia grăsimilor. Astfel, cei care pe lângă sport şi dietă, iau şi pastile, pot slăbi cu 2-3 kilograme mai mult faţă de cei care fac doar sport şi ţin regim. Totuşi, nu sunt eficiente la toate persoanele şi au foarte multe contraindicaţii, iar multe au fost scoase de pe piaţă pentru că efectele adverse depăşeau beneficiile", adaugă nutriţionistul Zugravu.
Cremele anticelulitice nu "repară" problema genetică
Până acum, niciun studiu nu a dovedit că există creme care elimină celulita. Aceste creme mai mult catifelează pielea.
"Celulita este o problemă de anatomie a pielii care nu poate fi corectată cu cremă. Masajul este cel care acţionează, de fapt, asupra ţesutului adipos, pentru că produce vasodilataţie (dă senzaţia de căldură şi drenează limfa) sau vasoconstricţie (dă senzaţia de rece şi reduce inflamaţia). Nu poţi să acţionezi asupra unei probleme genetice cu creme", atrage atenţia dermatologul Mihaela Leventer.
"Celulita e o problemă de anatomie a pielii ce nu poate fi corectată cu cremă.", MIHAELA LEVENTER, medic dermatolog