Toţi pensionarii ar putea cotiza la sănătate

Toţi pensionarii ar putea cotiza la sănătate

Din această săptămână, pensionarii care câştigă peste 740 de lei primesc cu 5,5% mai puţin. De anul viitor, pentru toţi s-ar putea plăti la sănătate.

De la sfârşitul acestei săptămâni, pensionarii care primesc peste 740 de lei lunar de la stat vor lua pensii mai mici cu 5,5%. Banii colectaţi (în jur de 1,4 miliarde de lei) intră în vistieria fondului de asigurări de sănătate şi vor fi folosiţi mai ales pentru plata medicamentelor compensate.

De anul viitor, şi pensionarii care câştigă sub 740 de lei ar putea cotiza la sănătate, însă pentru ei cei 5,5% vor fi asiguraţi de la bugetul de stat.

Banii sunt reţinuţi de Casa de Pensii şi viraţi la Sănătate

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele aferente contribuţiei obligatorii la fondul de sănătate vor fi reţinute de Casa Naţională de Pensii şi virate către fondul de asigurări de sănătate, restul banilor urmând să ajungă la beneficiari, aşa cum s-a întâmplat până acum cu pensiile mai mari de 1.000 de lei. În aceeaşi situaţie se află şi beneficiarii de indemnizaţie de revoluţionar, cu excepţia revoluţionarilor răniţi.

În total, peste două milioane de români vor fi afectaţi de aceste modificări, potrivit estimărilor ministrului sănătăţii, Cseke Attila. Însă, nicio pensie dintre cele vizate nu poate să coboare sub plafonul de 740 de lei, după aplicarea procentului de 5,5% datorat către fondul de sănătate.

"O persoană care are o pensie de 750 de lei, va rămâne cu 740 de lei. Se scade gradual, însă nu sub 740 de lei", explică Oana Grigore, de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătaţii.

Cât despre varianta ca şi cei cu pensii egale sau mai mici de 740 de lei să rămână cu mai puţini bani, reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii susţin că este vorba despre un ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a fost amânat în ultimii ani, ultima dată până în 2012. Însă, acesta prevede că sumele aferente contribuţiilor la sănătate datorate de toţi pensionarii ţării ar urma să fie virate de la bugetul de stat către bugetul de sănătate, fără a afecta în vreun fel veniturile românilor vizaţi.