Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii aderării României la spaţiul Schengen

Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii aderării României la spaţiul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi, la CSM, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii aderării României la spaţiul Schengen. De asemenea, el a cerut amânarea alegerilor pentru conducerea CSM până la discutarea de către Curtea Constituţională a deciziei Senatului de validare a noilor membri.

"Din păcate MCV-ul a fost anexat ca o condiţie de acces în Schengen. Eu îmi asum responsabilitatea politică a întrâzierii accesului României în spaţiul Schengen2, a declarat Băsescu, în faţa membrilor CSM, for pe care, recent, l-a făcut responsabil de eventualul eşec privind aderarea la Schengen. Totodată, şeful statului le-a cerut membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să amâne alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui până, pe 20 ianuarie, când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra hotărârii Senatului de validare a noilor membri ai CSM. El a adăugat "în momentul de faţă evaluarea celor care vor întocmi raportul de ţară este că vom avea un CSM lipsit de credibilitate ca urmare a modului cum au avut loc alegerile".

"Aşa cum eu aştept deciziile Curţii Constituţionale înainete de promulgare, vă rog să amânaţi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM până pe data de 20, după pronunţarea Curţii Constituţionale. Acest lucru va avea ca efect o hotărâre care să valideze legalitatea noului CSM. O eventuală hotărâre de invalidare a hotărârii Senatului va împinge la reluarea alegerilor. Nu vă cer decât să aşteptaţi hotărârea CCR", a spus Băsescu.

Şeful statului a comentat că membrii CSM pot fi şi "deasupra Curţii". "Aţi mai făcut-o", a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News