Voiculescu vrea să-l împingă pe Ponta către o nouă suspendare

Voiculescu vrea să-l împingă pe Ponta către o nouă suspendare

Liderii USL vor să prevină o trădare în partidele lor prin demiterea lui Băsescu simultan cu alegerile

Victor Ponta se pomeneşte iarăşi confruntat cu problema suspendării lui Traian Băsescu, idee care a revenit, în ultimele zile, în discursul partenerilor săi de alianţă, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. Judecând după propriile lor declaraţii, cei doi se tem că după alegeri că Băsescu nu-l va desemna pe Victor Ponta premier, iar suspendarea ar fi menită să prevină acest lucru. Invitat luni seara la Antena 3, Dan Voiculescu a lansat ideea unei suspendări preventive. După părerea sa, demersul ar trebui să aibă loc înainte de alegeri, tocmai pentru a fi evitat scenariul în care Băsescu nu desemnează un premier de la USL. Liderul PC a propus ca referendumul de demitere să aibă loc tot pe 9 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, ceea ce ar rezolva problema cvorumului necesar pentru validarea acestuia.

  • VEZI ce spune Ponta despre O NOUĂ SUSPENDARE a lui Traian Băsescu

"Data de 10 decembrie trebuie să fie ziua în care Traian Băsescu nu mai e preşedintele României. (...) Eu cred că 9 decembrie poate fi ziua în care românii, mergând la vot să-şi aleagă parlamentarii, să poată să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu", a declarat Voiculescu. Felix se teme de trădare în USL Scenariul lansat de Dan Voiculescu a arătat că în USL bântuie îngrijorarea privind o trădare internă. "Băsescu îl va chema pe Ponta la negocieri, iar acesta nu se va duce, dar se vor găsi oameni din PSD care să se ducă şi să accepte să facă guvern fără Victor Ponta", a explicat liderul conservator. "Apoi, va fi chemat Crin Antonescu şi, aşa cum îl cunosc eu, nu se va duce la Cotroceni, dar va fi cineva din PNL care va discuta cu Traian Băsescu. Li se vor promite ministere, funcţii, se vor întoarce în partide şi îşi vor convinge colegii să facă Guvern în aceste condiţii. Asta se va întâmpla şi vom avea un Guvern condus de oameni aflaţi la mâna lui Traian Băsescu," a continuat el scenariul. Voiculescu a subliniat ca aceasta este opinia sa personală, neîmpărtăşită de USL, unde "din păcate, factorul politic este cel care hotărăşte".

  • Premieră în politica românească. Povestea tânărului curajos care se bate cu Voiculescu la alegeri | VIDEO

Opinia lui este, însă, împărtăşită de cel puţin o persoană cu greutate din USL: copreşedintele Crin Antonescu. Duminica trecută, într-un interviu acordat Pro TV, acesta a declarat că nu exclude o suspendare în cazul în care, după alegeri, USL va obţine peste 50% din voturi, dar şeful statului va încerca să desemneze un premier din altă zonă politică. Victor Ponta, între Voiculescu şi Barroso Dacă Voiculescu şi Antonescu îşi pot face nestingheriţi planuri privind suspendarea lui Traian Băsescu, Victor Ponta are însă motive să manifeste reţineri faţă de idee. Spre deosebire de cei doi colegi ai săi, preşedintele PSD are, în calitate de premier, contacte cu liderii europeni, cărora ar fi dificil să le explice o a doua suspendare, lucru care i-ar compromite şi planurile de carieră. De altfel, acum două săptămâni, în contextul participării preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE desfăşurat la Bucureşti, Ponta a negat că ar avea în plan un asemenea demers deşi, a spus el, prin apariţia la un eveniment de partid, Băsescu ar fi încălcat Constituţia.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • ANALIZĂ. Voiculescu, "Rasputin de România", obsedat de suspendarea lui Băsescu. Radiografia unei idei fixe

Bântuit de Băsescu la Gorj Victor Ponta a evitat ieri să se pronunţe pe subiectul suspendării preşedintelui, mai ales că lansarea temei se suprapunea cu înscrierea candidaturii sale pentru un nou mandat de deputat, la Târgu Jiu. Premierul a atins subiectul doar în treacăt şi fără să pronunţe cuvântul "suspendare". "Am reuşit în aceste şase luni să îndreptăm multe lucruri, avem nişte planuri foarte clare şi nişte propuneri foarte clare pentru cum trebuie să arate România în următorii patru ani. Trebuie să câştigăm alegerile parlamentare şi eu cred că nimeni, nici măcar preşedintele Băsescu, nu poate să desconsidere ceea ce oamenii votează", a spus el. "Dacă românii vor vota, majoritate absolută, pentru USL, aşa cum arată în acest moment sondajele, noi trebuie să guvernăm, să ne facem datoria faţă de cei care ne-au votat", a subliniat Victor Ponta. CITIŢI ŞI:

  • Apocalipsa după Voiculescu: "Cineva din PSD şi cineva din PNL vor trăda după alegeri şi vor face Guvernul fără Ponta şi Antonescu"
  • EDITORIALUL EVZ. Oroare de comunicare: Voiculescu, protectorul Regelui şi al intelectualilor Cezar Preda: "România este ALTCEVA decât crede Dan Voiculescu"
  • Nicolăescu: Cel mai bun moment pentru suspendarea lui Băsescu, după modificarea Constituţiei